Crnogorski osiguranici imaju pravo na besplatnu zdravstvenu pomoć u 19 zemalja u hitnim slučajevima

Procedura pribavljanja obrasca je jednostavna, kaže Kadić i dodaje da komisija prosuđuje i da li osiguranik možda ima namjeru da iskoristi obrazac i ciljano ode na liječenje, što nije prihvatljivo

10375 pregleda 9 komentar(a)

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) ima potpisane bilateralne sporazume sa 19 zemalja o liječenju crnogorskih osiguranika kada su u pitanju hitne situacije, rekao je u Bojama jutra direktor FZO Vuk Kadić.

On objašnjava da je pokrenuta kampanja informisanja građana, te ih pozvao da prije nego krenu na putovanje provjere da li Crna Gora ima potpisan sporazum.

Dodaje da imamo potpisane sporazume sa zemljama regiona, bivše Jugoslavije, brojnim državama u Evropi...

Obrazac se, navodi Kadić, pribavlja u matičnoj filijali FZO i proces je jednostavan.

"U matičnoj filijali se podnese zahtjev, ljekarska komisija Fonda zasijeda isti dan i procjenjuje na osnovu zdravstvenog stanja da li ima neke bolesti koje bi se iskomplikovale i procjenjuje da li slučajno osiguranik želi da iskoristi taj način da ode na ciljano neko liječenje. To se ne podrazumijeva, već samo hitna stanja", ističe on.

Osiguraniku se potom izdaje dvojezični obrazac.

"Ako se desi bilo kakva situacija koja se ne bi mogla odložiti do povratka u zemlju osiguranik odlazi u prvu zdravstvenu ustanovu, predaje obrazac i Fond snosi kompletne troškove".

Dešava se da se obrazac i naknadno izvadi, nakon što pacijent već primi pomoć.

"Pacijent se svakako prima u bolnicu. Oni obavještavaju svoju matičnu filijalu Fonda države u kojoj se nalazi, i ona obavještava nas i mi izdajemo obrazac za kompletno bolničko rliječenje", objašnjava Kadić i dodaje da je prošle godine bilo pet i po hiljada zahtjeva.

Obrasci se izdaju na tri mjeseca, a studentima na dužinu semestra.

Bonus video: