Električni trotineti u Crnoj Gori: Potencijalna opasnost u saobraćaju, još uvijek neregulisana zakonom

Saobraćanje električnih trotineta i dalje nije regulisano zakonom pa se postavlja pitanje gdje im je mjesto u saobraćaju.

6763 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Električni trotineti, kao prevozno sredstvo, sve više se koriste u Crnoj Gori. Zvaničnih podataka o njihovom broju nema, a da su brojni, uvjerila se ekipa TV Vijesti u dijelovima Podgorice u kojima postoje biciklističke trake, koje umjesto biciklista, uglavnom koriste vozači trotineta.

Luka Asanović nekoliko puta nedjeljno iznajmljuje trotinet i koristi ga za vožnju do posla i za kraće relacije.

"Na neki način mi je lakše doći do slobodnog trotineta, nego što bih dobio taksi, kad treba da idem na posao ili nešto slično. I tu negdje spajam moju pasiju za vožnjom i ono što mi je potrebno - da dođem od tačke A do tačke B."

Saobraćanje električnih trotineta i dalje nije regulisano zakonom pa se postavlja pitanje gdje im je mjesto u saobraćaju. Oni se često voze i po kolovozu, između automobila čiji ih vozači često ne vide na vrijeme pa su se dešavale i nesreće sa fatalnim posljedicama.

Asanović se trudi da uglavnom, tamo gdje ih ima, vozi biciklističkim trakama, vodeći računa da ne ugrozi bicikliste, ali priznaje da nije savjestan vozač kada je njegova bezbjednost u pitanju.

"Ja lično nemam nikakvu zaštitu, ni kacigu, ni zaštitu za koljena, tako da mogu da kažem da sam nesavjestan vozač po tom pitanju, ali uvijek gledam, da što se vožnje tiče, da ako sam primoran da vozim po trotoaru, gdje nema jasno obilježenih biciklističkih staza, prilagodim brzinu hodu pješaka, kako ne bih ugrozio ni njih ni sebe."

Iako je u javnosti bilo mnogo poziva a i najava da će se kretanje trotineta regulisati Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, do toga nije došlo. Ni iz Uprave policije nisu nam odgovorili na pitanja kada bi ovo moglo biti riješeno.

Bonus video: