Bliži se formalni kraj parlamentarnih izbora: Konačni rezultati u srijedu ili četvrtak?

Nakon glasanja na Cetinju teče rok od 72 sata za podnošenje prigovora na ovom biračkom mjestu

34075 pregleda 71 reakcija 28 komentar(a)
Sa jednog biračkog mjesta, Foto: Boris Pejović
Sa jednog biračkog mjesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.07.2023. 21:40h

Nakon jučerašnjeg ponovljenog glasanja na jednom biračkom mjestu na Cetinju, nosilac liste "Pravda za sve" Vladimir Leposavić povlači sve prigovore i žalbe na parlamentarne izbore 11. juna, kako bi spriječio Socijaldemokratsku partiju (SDP) da uđe u parlament, za šta im fali 60 glasova.

To znači da se konačno bliži i formalni kraj izbora, i ako ne bude prigovora na jučerašnje glasanje na Cetinju, konačni rezultati mogli bi biti proglašeni u srijedu ili četvrtak.

"Odustajem od prigovora" – stoji u podnesku koji je Leposavić danas dostavio Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a koji su se odnosili na tri biračka mjesta u Donjoj Gorici u Podgorici, o kojima je DIK trebalo da odlučuje večeras.

Prema nezvaničnim informacijama Televizije Vijesti, Leposavić povlači i ustavne žalbe, od kojih se jedna odnosila na biračko mjesto u Kolašinu, gdje se, slično kao na Cetinju gdje se juče ponavljalo glasanje, broj kupona i glasačkih listića nije poklapao sa brojem birača koji su glasali 11. juna.

Ovakav rasplet ubrzava proglašenje konačnih rezultata izbora, i ne ostavlja mogućnost da SDP uđe u parlament.

Tu nadu SDP-u dao je rezultat jučerašnjeg ponovljenog glasanja na jednom biralištu na Cetinju gdje su osvojili 375 glasova, čak 253 više nego 11. juna. Za ulazak u parlament sada im fali oko 60 glasova.

SDP su podržali mnogi glasači ostalih partija, pa je tako koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) dobila 70 glasova manje u odnosu na junske izbore, za Pokret Evropa sad (PES) juče je glasalo 16 birača, a prije mjesec 49, dok je koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokretaURA ovog puta imala svega tri glasa, 37 manje nego 11. juna.

Zbog toga u PES kažu da se na Cetinju desio izborni inženjering, ali da zloupotrebe i razni pritisci nijesu pomogli SDP-u da dođe do krajnjeg cilja, dok njihov nosilac liste Nikola Đurašković poručuje da će nedostajuće glasove dobiti ako se ponovi glasanje na biralištu u Kolašinu, što više nije realno nakon povlačenja Leposavićeve žalbe.

"Sprovela se masovna kupovina glasova na Cetinju, učinjena od strane vlasnika jedne kompanije sa Cetinja za potrebe SDP-a, potpomognuta političkom izdajom praktično svih partija na lokalu", saopštio je Vasilije Čarapić, član Predsjedništva PES.

Odmah su reagovali iz SDP-a gdje su optužili PES da braneći svoj i mandat DPS-a ćuti o sopstvenim malverzacijama a optužuje SDP za koga znaju da se nikad time nije bavio.

"Umjesto što šire laži o drugima, bilo bi evropski da objasne odakle im milion za tri kampanje u pola godine", poručila je Amina Cikotić, portparolka SDP.

Nakon jučerašnjeg glasanja na Cetinju teče rok od 72 sata za podnošenje prigovora na ovom biračkom mjestu.

Ako ih ne bude, Opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate u roku od 12 sati, koliko onda ima i DIK da proglasi konačne rezultate. To znači da bi konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna mogli biti proglašeni u srijedu ili četvrtak.

Bonus video: