Zašto je teško dobiti taksi u Podgorici: Gužva u saobraćaju, (ne)kultura parkiranja, loša infrastruktura...

"Prvi i osnovni problem koji imamo u Podgorici to je saobraćajna gužva. Ako je vozilo negdje i blizu centra grada, njemu treba po 15-ak minuta da dođe do lokacije na kojoj stranka, odnosno putnik pozove taksi.”

12540 pregleda 31 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Zašto je taksi u Podgorici sve teže dobiti, pitanje je na koje mnogi traže odgovor. U saobraćajnom haosu u gradu koji ima preko 200 hiljada stanovnika, taksi je često jedina opcija, kada nemamo uređen, moderan i dostupan javni prevoz.

U jednom od najvećih podgoričkih taksi udruženja, ovako odgovaraju:

"Prvi i osnovni problem koji imamo u Podgorici to je saobraćajna gužva. Ako je vozilo negdje i blizu centra grada, njemu treba po 15-ak minuta da dođe do lokacije na kojoj stranka, odnosno putnik pozove taksi.”, kazao je Milivoje Bulatović.

Drugi problem je, kaže Bulatović, 150 do 200 licenci za taksi manje nego prethodnih godina pa u svakom momentu na ulicama nema više od 500 vozila. Tu je i problem sa kadrom, jer za mlađe ljude u Podgorici, posao vozača nije baš atraktivan...

Svima je jasno da hitno mora da se poboljša javni prevoz, sa više novih autobusa, koji će biti bolje organizovani.

Zapušteno stanje u saobraćaju, koje je dodatno iskomplikovano ekspanzijom gradnje i pregustim naseljima, bez osnovnih uslova za život, nameće zadatke novoj gradskoj upravi.

"Rješenje je u boljoj saobraćajnoj infrastrukturi, većoj kulturi parkiranja, naplati parkinga, to će da pomoge pogotovo u centru grada, promjeni saobraćajnih linija, odnosno linijskog prevoza za autobuski saobraćaj, to su rješenja, tu Opština mora da radi”, rekao je Bulatović.

Mora se pronaći rješenje kako bi grad kao što je Podgorica postao pristojno mjesto za život, a ne automobilska košnica u kojoj svi kasne i nerviraju se i dave se u izduvnim gasovima.

Bonus video: