Zalihe krvi manje, odgađaju se redovne operacije, Šćepanović apeluje: Dajte krv prije odlaska na odmor

U Podgorici se krv može dati svakog radnog dana od sedam do 15 časova, u Nikšiću ponedeljkom, srijedom i petkom, u Kotoru i Baru utorkom i četvrtkom, u Bijelom Polju i Beranama ponedeljkom i četvrtkom, Pljevljima utorkom i petkom i Cetinju srijedom

12220 pregleda 84 reakcija 5 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šćepanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Zalihe krvi su mnogo manje tokom jula i avgusta, a ove godine je to uslovilo i odlaganje redovnih operacija kako bi se krv sačuvala za urgentna stanja.

"Zalihe moraju biti mnogo veće. Špic sezone očekujemo u narednim danima. Turistička sezona, velike gužve, problemi u saobraćaju. Osim urgentnih stanja ne smijemo zaboraviti ni hronične bolesnike, posebno u ovim vremenskim uslovima koje im ne pogoduju i dovode do pogoršanja osnovne bolesti, takve pacijente smatramo hitnim. Rezerve krvi moraju da budu obezbijeđene za ove pacijente. U momentima kada su zalihe manje odlažemo redovne operativne programe. Ta odlaganja su najduže 24 sata, već prethodne sedmice smo krenuli sa odlaganjem pojedinih pacijenata", kazala je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti direktorka Zavoda za transfuziju krvi, dr Tamara Šćepanović.

Ona je apelovala da dobrovoljni davaoci i građani dobrog zdravstvenog daju krv prije odlaska na odmor kako bi prebrodili situaciju.

U Podgorici se krv može dati svakog radnog dana od sedam do 15 časova, u Nikšiću ponedeljkom, srijedom i petkom, u Kotoru i Baru utorkom i četvrtkom, u Bijelom Polju i Beranama ponedeljkom i četvrtkom, Pljevljima utorkom i petkom i Cetinju srijedom.

Bonus video: