Aman Sveti Stefan ponovo otvoren: Šetnja ostrvom 25, na Kraljevoj plaži ležaljke 200 eura

Vile na ostrvu su bile pod ključem, dok je od hotelskih kapaciteta od danas u funkciji vila Miločer, za čije je goste rezervisana Kraljičina plaža

57770 pregleda 879 reakcija 70 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Hotelski rizort Aman Sveti Stefan od danas je ponovo otvoren.

Vile na ostrvu danas su bile pod ključem, dok je od hotelskih kapaciteta od danas u funkciji vila Miločer, za čije je goste rezervisana Kraljičina plaža.

Na Kraljevu plažu mogu i drugi posjetioci, ali ako ležaljke plate 200 eura.

Kada je riječ o samom ostrvu Sveti Stefan, ono je odranije otvoreno za turističke obilaske ali danas nije bilo puno posjetilaca jer turisti uglavnom nisu informisani o turama.

Svetim Stefanom se ponovo može šetati. Ipak, kapija je tokom dana uglavnom bila pod katancem, a da bi se otvorila, neophodno je da platite 25 eura.

Kako je najavljeno iz "Amana", do kraja ljetnje sezone, po toj cijeni posjetioci, uz vodiča, imaće priliku da izaberu jedan od šest termina za šetnju ostrvom, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan. Ipak, turisti uglavnom nisu informisani o turama.

Pošto danas nije bilo puno interesovanja, par iz Njemačke, dobio je priliku da, umjesto sa grupom, ostrvom prošeta samo sa vodičem.

S druge strane, gostima Amana od danas je omogućen boravak u vili Miločer, a Kraljičina plaža rezervisana je samo za njih.

Za razliku od Kraljičine plaže, gdje mogu boraviti samo gosti rizorta, na Kraljevu plažu mogu da dođu i drugi gosti ali ako su voljni da ležaljke plate 200 eura.

Mještani Svetog Stefana, proteklih godina su protestovali zbog zabrane prilaska Kraljičinoj plaži, pa je zakupac "Sveca" Adriatik propertis zatvorio rizort.

U međuvremenu su, zajedno sa Vladom, pronašli zajednički jezik.

"Ta mala Kraljičina plaža, ona je bila zatvorena cijeli dan i noć. Sada je ta plaža otvorena, ali je otvorena tako da od osam sati ujutru do osam sati naveče imaju specijalni režim. Mi smo na to morali da pristanemo", istakao je Vladislav Mitrović, predsjednik Mjesne zajednice Sveti Stefan.

Mitrović tvrdi da se, za razliku od ranijih godina, zakupac više ne ponaša kao okupator, već sarađuje sa mještanima pa, kako dodaje, kad već nije pod upravom države, Sveti Stefan i pod tuđim vlasništvom treba i može da bude na korist i lokalnoj zajednici.

A i, kako dodaje, osim Kraljičine plaže, mještanima i onima koji nisu gosti hotela, pristupačne su sve ostale.

Što se tiče turističkih obilazaka ostrva, iz Amana su kazali da će zimi ulaznica biti deset eura, dok će van sezone ture biti besplatne za sve obrazovne institucije sa teritorije Crne Gore.

Bonus video: