Povećati naplatu boravišne takse: Plav krenuo stopama Gusinja

Angažovanje novog turističkog inspektora u Plavu ove godine, već je dalo rezultate

6148 pregleda 0 komentar(a)
Plav, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Plav, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon što je opština Gusinje prošle godine naplatila skoro deset puta više novca od boravišne takse u odnosu na 2021. godinu, istim stopama krenula je i opština Plav.

Promjenom turističkog inspektora, taj iznos je pet puta veći ali i u Plavu i u Gusinju priznaju da mora još da se radi, kako bi se povećali prihodi.

Angažovanje novog turističkog inspektora u Plavu ove godine, već je dalo rezultate.

"Izuzetno smo zadovoljni sa naplatom boravišne takse. U ovoj godini naplaćeno je oko tri hiljade i šesto eura. Prošle godine broj boravišnih taksi bio naplaćen nešto iznad 800 eura, a godini iza oko 900, to je bio period korone", kazao je Eldin Feratović, direktor Turističke organizacije (TO) Plav.

Ipak, prvi čovjek Plava ističe da korona nije bila jedini razlog niske naplate boravišne takse za turiste.

I dok je prošle godine Gusinje naplatilo oko 12 i po hiljada eura po osnovu boravišne takse, taj iznos u Plavu je bio samo 800 eura, iako je prema zvaničnim podacima, više bilo turista u Plavu nego u Gusinju.

"Razlog rasta iz godine u godinu je prije svega povećani angažman lokalnog turističkog inspektora i činjenici da je negdje lokalna samouprava prepoznala značaj boravišne takse za finansiranje turističke organizacije", kazao je Irfan Radončić, direktor TO Gusinje.

Radončić navodi i druge razloge koji bi mogli dodatno povećati naplatu.

"Poraditi na razvoju svijesti kod lokalnih izdavalaca smještaja o tome koliko je bitna sama boravišna taksa za razvoj i uopšte za funkcionisanje turističke organizacije", kazao je Radončić.

Taj novac se koristi za organizovanje brojnih događaja i manifestacija u opštinama oslonjenim na Prokletije, kao što su Dani borovnice, što privlači turiste, uglavnom iz zapadne Evrope, koji su prethodnih godina pretekli tradicionalne goste iz dijaspore.

Bonus video: