Rad na otvorenom po velikim vrućinama: Prijava za nepoštovanje radnih uslova sve više, radnici uglavnom iz inostranstva

Iako preporuke Ministarstva rada i socijalnog staranje propisuju da, pri temperaturama iznad 36 stepeni, poslovi na otvorenom ne bi trebalo da se obavljaju, one nisu pravno obavezujuće, pa u inspekciji zaštite na radu insistiraju da se poštuju makar zaštitne mjere

22108 pregleda 94 reakcija 10 komentar(a)
Jedno od gradilišta u Podgorici, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Jedno od gradilišta u Podgorici, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Čuvene podgoričke vrućine uglavnom su ispraznile gradilišta u najtoplijem dijelu dana.

Ipak, ima onih čijim poslodavcima ne smeta da se rad na otvorenom obavlja i u terminima koji se zbog rizika po zdravlje nikako ne preporučuju.

Iako preporuke Ministarstva rada i socijalnog staranje propisuju da, pri temperaturama iznad 36 stepeni, poslovi na otvorenom ne bi trebalo da se obavljaju, one nisu pravno obavezujuće, pa u inspekciji zaštite na radu insistiraju da se poštuju makar zaštitne mjere.

"U periodu od 11 do 16 časova ne trebaju ti poslovi da se obavljaju, a ako se obavljaju, onda treba napraviti preraspodjelu radnog vremena, smjenski rad, uvođenje veće radne snage, češće pauze uz konzumiranje napitaka, vode, bez zaslađivača, kofeina, energetskih napitaka itd. Češće pauze podrazumijevaju i boravak u aklimatizovanim prostorijama", kaže Zlatko Popović, inspektor zaštite na radu.

Kamere TV "Vijesti" danas su zabilježile da se uprkos temperaturi, po preporukama, višoj od prihvatljive, na pojedinim mjestima radi na otvorenom.

U inspekciji kažu da od početka ljeta, prilikom obilaska terena, nisu nailazili na ekstremnija kršenja mjera i preporuka.

"Mi, ako naiđemo na takve slučajeve gdje se radi na otvorenom, onda upozoravamo poslodavce na te mjere i preporuke za rad na visokim temperaturama, ili su sa tim preporukama upoznati od ranijih godina, onda o njima vode računa."

Popović, međutim, priznaje da je, zbog svega 11 inspektora za zaštitu na radu na teritoriji cijele države, prilično teško sprovoditi nadzor na svim gradilištima, ali ističe da, u cilju obezbjeđivanja što boljih uslova, sami radnici mogu biti od pomoći.

"Ukoliko vas poslodavac primorava da radite na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, ili vam ne obezbjeđuje neophodne zaštitne mjere, imate pravo da to prijavite inspekciji."

To se, poručuju iz inspekcije, može učiniti pozivom na njihov telefon 020 655 513 ili putem mejla prijave@uip.gov.me.

"Mi u takvim slučajevima hitno reagujemo, a svakako, u slučaju da se prijavi preko call centra, to nama dolazi u sistem, i onda mi vršimo nadzor kod takvog poslodavca i utvrđujemo takvo činjenično stanje. Naravno, ako je došlo do nekih drastičnijih slučajeva, mi preudzimamo mjere koje su iz naše nadležnosti, a svakom zaposlenom je dozvoljeno da i mimo naših mjera podnese prijavu Agenciji za mirno rješavanje sporova i nadležnom sudu."

Broj prijava zbog nepoštovanja radnih uslova sve je veći.

"Recimo, prije par godina smo mi imali na nekih godinu do pedeset, 56 takvih inicijativa za inspekcijskim nadzorom, a već u prvih pet mjeseci imamo 42."

Pošto u Crnoj Gori poslove na građevini najviše obavljaju radnici iz inostranstva, inspekcija zaštite na radu, navodi Popović, obezbjeđuje da im sva uputstva, preporuke i informacije o pravima budu dostupni na matičnim jezicima.

Bonus video: