Nova faza projekta "Hiljadu plus" ne može biti realizovana, Vlada zatražila pomoć od Banke za razvoj Savjeta Evrope

Dok cijene zakupa stanova lete u nebo, još nije izvjesno u kom obliku i kada bi mogao da bude nastavljen projekt Hiljadu plus, koji je omogućavao da se do krova nad glavom dodje po povoljnim uslovima

11353 pregleda 4 komentar(a)
Stambene zgrade, Foto: TV Vijesti
Stambene zgrade, Foto: TV Vijesti

Nova faza projekta Hiljadu plus, zbog promjena na tržištu nekretnina, ne može se realizovati pod istim uslovima zbog čega je Vlada zatražila pomoć Banke za razvoj Savjeta Evrope.

U Pokretu Evropa sad (PES) planiraju osnivanje kreditno garantnog fonda, koji bi pomogao korisnicima stambenih kredita.

Dok cijene zakupa stanova lete u nebo, još nije izvjesno u kom obliku i kada bi mogao da bude nastavljen projekt Hiljadu plus, koji je omogućavao da se do krova nad glavom dodje po povoljnim uslovima.

Iz Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma Televiziji Vijesti je saopšteno kako je realizacija tog posla po dosadašnjim uslovima, odnosno kamatnom stopom od 2,99 i ograničenom cijenom kvadrata nemoguća, pa sa konsultantom Banke za razvoj Savjeta Evrope traže moguć i prihvatljiv model.

Koliko za iznajmljivanje stana u Podgorici treba izdvojitii u ovom trenutku i kakvu stambenu politiku planiraju oni koji pretenduju da budu okosnica nove vlasti, provjerili su iz Televizije Vijesti.

Potraga za iznajmljivanjem stana u Glavnom gradu, nimalo nije laka, barem onima s prosječnim primanjima. U anketi koju je pripremla Televizija Vijesti građani su iskazali nezadovoljstvo povodom cijena po kojima se izdaju stanovi.

Za iznajmljivanje jednosobnih stanova u Podgorici, u zavisnosti od lokacije, treba izdvojiti oko 400, 500 pa i više eura, a rijetko se se mogu naći za iznos od 250, 300 eura... Za dvosobne je potrebno od 450 pa naviše...

Iako su nadležni još u jesen prošle godine najavljivali da pripremaju petu fazu projekta Hiljadu plus, kako bi građani, pod povoljnim uslovima, došli do krova nad glavom, gotovo godinu kasnije, jasno je jedno – isti uslovi, odnosno kamatna stopa od 2,99 su nemogući.

Iz Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma kazali su nam da su u intenzivnoj komunikaciji za Bankom za razvoj Savjeta Evrope, uz čiju se kreditnu podršku projekat i realizuje

“Budući da ne možemo da utičemo na trenutnu situaciju na tržištu (cijene nekretnina, kamatne stope i slično), a zbog koje je pod istim uslovima gotovo nemoguće realizovati novu fazu, kroz saradnju sa CEB-om smo otpočeli aktivnosti na unapređenju ovog projekta. Tim povodom, od strane CEB-a je angažovan konsultant da nam pomogne da pronađeno adekvatno rješenje za nastavak realizacije Projekta, a to znači da zajednički pronađemo prihvatljivo rješenje kojim bi se obezbijedila pomoć-subvencija građanima”, rečeno je iz Ministarstva.

Oni koji pretenduju da budu kljucni nosioci vlasti u naredniom periodu, misle da program Hiljadu plus treba nastaviti, uz jaču uključenost lokalnih samouprava, kako bi se rješavanjem stambenih pitanja pod povoljnijim uslovima spriječilo iseljavanje iz mnogih crnogorskih gradova.

Uz to, poručuju iz Evrope sad, planiraju da u kratkom roku osnuju kreditno-garantni fond, koji bi osim podrške privredi, imao posebnu kreditnu liniju, iz koje će građani dobijati određene garancije za stambene kredite.

"Ta garancija može biti kroz garanciju za učešće - da korisnik kredita neće morati da daje svoj učešće, već će imati garanciju koja će pokrivati to učešće da bi došao do povoljnog kredita, a moguće da se ta program realizuje I kroz garantovanje za nižu kamatnu stopu, da na taj način krediti budu dostupni pod povoljnijim uslovima za što više građana. Ovo je mislim prijemčivo I za banke kojima je u interesu da odobravaju što više stambenih kredita, budući da je to najsigurniji posao za banku", kazao je funkcioner PES-a Vasilije Čarapić.

Prema posljednjim podacima Monstata, s kraja prvog kvartala ove godine, prosječna cijena kvadrata stana u Crnoj Gori dostigla je 1340 eura, a u Podgorici gotovo 1410 eura. U nadležnom resoru tvrde da su za nastavak projekta Hiljadu plus i banke i investitori

U proteklih deset godina, kroz četiri faze projekta hiljadu plus, stambeno pitanje je riješilo nešto više od hiljadu i po domaćinstava. Dok čekaju obećanu petu fazu ili pak neki drugi način kupovine stana pod povoljnim uslovima, građanima ostaje strepnja - dokle će cijene zakupa rasti

Na drugoj strani pojedine državne kompanije i dalje primjenjuju pravilnike koji omogućavaju izdvajanja za stanove, članovima menadžmenta ili zaposlenima na radnim mjestima od posebnog značaja.

U PES-u to osudjuju.

"Stambene politike unutar državnih preduzeća ne smiju da se pretvore u partisjke politike rješvanja stambenih pitanja funkcionera ili partijski podobnih ljudi, što je bio slučaj do sada", naveo je Čarapić.

Već sjutra, ukoliko bude vodio vladu, Spajicev pokret može označiti kraj ove lose prakse, a aktivnim angažovanjem podstanarima pomoći da umjesto visokih kirija, sa manje novca, otplaćuju sopstvene stanove.

Bonus video: