TV Vijesti: Demokratama prihvatljiva Spajićeva ponuda

Iako je planiran razgovor i sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, njima poziv, prema informacijama TV Vijesti, još nije stigao. Još nije potvrđeno ni da li bi GP URA moglo biti ponuđeno da manjinski podrži novu vladu na godinu dana, nakon čega bi bilo jasnije kakava bi bila njena pozicija

52759 pregleda 257 reakcija 102 komentar(a)
Bečić i Spajić, Foto: Boris Pejović
Bečić i Spajić, Foto: Boris Pejović

Pisanim putem Demokrate Alekse Bečića obavijestile su danas lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića da prihvataju njegovu ponudu o udjelu te partije u izvršnoj vlasti, kao i čelnu poziciju u parlamentu, saznaje Televizija Vijesti.

Prema informacijama Televizije Vijesti, sinoć iznesena načelna strukturu buduće vlade, podrazumijeva da će Demokrate, osim vođenja Skupštine, u vladi imati potpredsjedničko mjesto za bezbjednost, a vodile bi i ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede.

Kako saznaje TV Vijesti, PES-u bi, osim premijerskog i potpredsjedničkog mjesta za ekonomiju i finansije, pipali resori – ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja, pravde, vanjskih poslova, zdravlja, kulture i medija, nauke i visokog obrazovanja, energetike, prostornog planiranja i urbanizma, te državne imovine i katastra.

Bošnjačkoj stranci Spajić nudi potpredsjedničko mjesto za vanjske i evropske poslove, te resori evropskih poslova, prosvjete, poljoprivrede, saobraćaja i investicija.

Četvrti potpredsjednik u novoj vladi, koji bi bio zadužen za regionalni razvoj, prema planu lidera PES-a, pripao bi Albanskoj alijansi, kao i kapitalne investicije, dok bi

Albanski forum, kao i sada, imao javnu upravu.

HGI-ju je ponuđeno ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a SNP-u je, u neformalnim razgovorima, ponuđen resor sporta i mladih, iako je ta partija navodno zainteresovana za dva mjesta u vladi.

Spajić je od partija, s čijim se predstavnicima sinoć sastao, tražio da se danas izjasne o načelnom planu podjele u budućoj vladi. Iz Bošnjačke stranke kratko su Televiziji Vijesti kazali kako je još rano za komentar, dok iz Albanske alijanse, Albanskog foruma i HGI-ja nijesu odgovorili na naše poruke.

Iz PES-a se i dalje zvanično ne oglašavaju, a izvori TV Vijesti govore kako lista partija s kojima se sinoć razgovaralo o formiranju vlade nije konačna.

Navodno, Spajić planira da razgovora i sa predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore, odakle su TV Vijesti kazali da do sad nijesu dobijali nikakav poziv. Prema nezvaničnim informacijama, plan je i da se GP URA ponudi da manjinski podrži novu vladu, bar na godinu, nakon čega bi bilo jasno da li bi eventualno postala dio izvršne vlasti.

Dok se uveliko raspoređuju resori, poslanici novog saziva parlamenta trebalo bi za nekoliko dana da sjednu u poslaničke klupe... Za to su se stekli i formalni uslovi, nakon što je Državna izborna komisija danas parlamentu dostavila Izvještaj o vanrednim prlamentarnim izborima, održanim 11. juna.

Iz parlamenta ni danas nijesu odgovorili na pitanje TV Vijesti kada će biti sazvana Skupština.

Prema Poslovniku, poziv za konstitutivnu sjednicu, poslanicima bi trebalo da bude dostavljen sjutra, dok bi ona trebalo da se održi najkasnije pet dana od upućivanja poziva, što znači već u ponedjeljak.

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine, predsjedava najstariji poslanik, a to je Milan Lekić iz Nove srpske demokratije.

Bonus video: