Ivanovićevih pola vijeka radio amaterizma

"Kupio sam radio stanicu 1968. godine, dobio lični pozivni znak i počeo sam da radim. Prvu vezu održao sam u Baru, 7. septembra 1968. godine, na moj 35. rođendan", kaže Ivanović

4008 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Mirko Ivanović, 89-godišnji, radioamater iz Budve, svojim zavidnim stažom od gotovo pola vijeka, postao je ikona svjetske radioamaterske zajednice.

"Zavolio sam radioamatere, kupio sam radio stanicu 1968. godine, dobio lični pozivni znak i počeo sam da radim, znači više od 50 godina ja radim kao lični radio amater. Prvu vezu održao sam u Baru, 7. septembra 1968. godine, na moj 35. rođendan. Tu su veze strašno išle , tu i u Puli. Moj znak je 4O4ZF, kad to vide, odma znaju sa kojeg sam kontitenta, iz koje države, grada i kako mi je ime", kaže Ivanović.

Mirko je jedan od rijetkih radio amatera koji umjesto mikrofonom, komunicira Morzeovom azbukom.

Kada su ostali oblici komunikacije zakazali, priča Mirko, kao u vrijeme katastrofalnog zemljotresa 1979. radio mreža bila je jedina veza crnogorskog primorja sa svijetom.

Osim što su heroji u vanrednim situacijama, Ivanović ističe da su se brojni radio amateri zaljubili preko signala.

Iako država, primjećuje, ne ulaže u radio amaterizam Mirko je siguran da signal radio amatera neće utihnuti.

"Oni ništa godinama nijesu dali da se na neki način finansira da se kupi novi uređaj, a dokaz za sve to je da svi veći gradovi u Crnoj Gori imaju radio klubove. Budva, ima oko 60 godina da su dobili pozivni znak, ali radio klub nikad nije imao svoje prostorije, bio je uvijek podstanar, i dan danas", rekao je Ivanović.

Na takmičenjima iz radiotelegrafije Mirko je učestvovao od daleke 1961. godine, poznat je i kao virtuoz radio telegrafista koji je mogao za minut da primi i zapiše 260 slova

Uprkos brojnim priznanjima, Ivanović i dalje ostaje skroman, i usmjeren na budućnost radio amaterizma u svojoj voljenoj Budvi.

Biografija Ivanovića teško može stati u jednu knjigu, a kamoli u TV prilog.

Ostavljamo ga da se prepusti radio talasima i dijeli svoje priče sa prijateljima širom svijeta, sa željom da se uskoro družimo u prostorijama radio amatera Budva.

Bonus video: