Zenović: Širenje pregovaračkog kruga znači veće šanse za ispunjavanje ciljeva

Deblokada institucija i evropskog puta države, veće plate i penzije, meritokratija – ključni su zadaci nove vlasti

24594 pregleda 9 komentar(a)
Zenović, Foto: TV Vijesti
Zenović, Foto: TV Vijesti

Dok politički akteri vode pregovore o formiranju 44. crnogorske vlade, a poslanici novog saziva se pripremaju da 27. jula zauzmu svoja mjesta u parlamentu, neki od ključnih zadataka nove vlasti uveliko su jasni.

To što su obećavali uoči izbora, sada ugrađuju u principe za pregovore o formiranju vlade, koji se nastavljaju iduće sedmice. Da bi to i i ostvarili potrebna je jaka politička volja, odgovornost, ali i što šira i stabilnija podrška novoj izvršnoj vlasti u parlamentu, ocjenjuje politički analitičar Predrag Zenović.

On je za Televiziju Vijesti rekao i da je dobro što se pregovarački krug potencijalnih učesnika vlasti širi, jer bi to značilo i veće šanse za ispunjavanje zacrtanih ciljeva.

Među prvima su deblokada institucija i evropskog puta države. Nova većina suočiće se sa dobro poznatim izazovom prethodnika – za imenovanja VDT-a, sedmog člana Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta nužna dvotrećinska ili tropetinska podrška. Sve je to preduslov i za napredak na evropskom putu.

"Tu bi bilo vrlo važno da kako u skupštinskom djelovanju, tako i djelovanju nove vlade (vidimo zaista jednu jasnu opredijeljenost da se odblokira evropski put), da se kroz reformu pregovaračke strukture, kroz intenzivniju komunikaciju sa Briselom, zaista taj cijeli proces postavi na neke nove temelje. Drugo borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, to se prosto definisalo kao jedna od ključnih prepreka za bilo kakav napredek ovog društva i ove države i vjerujem da tu jedan kontinuitet, pa ako ne i intenzivniji rad na tom polju čini mi se da je jedan od ključnih elemenata i programa bilo koje vlade", kazao je Zenović.

Jednako važno i toliko puta ponovoljeno – unapređenje životnog standarda građana, odnosno veće plate i penzije, još jedan je od ključnih zadataka nove vlade. To, prema obećanjima, znači minimalnu penziju od 450 eura i prosječnu platu od hiljadu eura, te sedmočasovno radno vrijeme.

Zenović primjećuje da se tzv. Evropa sad dva pojavljuje i u principima, koji su postavljeni kao osnova za formiranje nove izvršne vlasti.

"Prosto Evropa sad je za takav jedan program dobila legitimitet od građana, čini mi se da je to nešto što eventualno i partneri koji uđu u koaliciju sa Evropom sad treba da prihvate i da vide način da doprinesu realizaciji takvog projekta, iako vidim u ovim principima koji su definisani da su se tu već postavile neke zagrade u smislu sigurnosti javnih finansija", navodi Zenović.

Ipak, kao najizazovniji pred novom vladom, i preduslov bez kog se, po mišljenju Zenovića, ne mogu postići ostali ciljevi jeste sistematska (sistemska) reforma javne uprave.

"Kad je u pitanju meritokratija, vjerujem da tu bi bilo važno da politički akteri pokažu odgovornost i ostanu dosljedni tome obećanju da će zaista najvažnije funkcije u društvu, posebno one koje nisu političke, zaista ići onima koji su stručni", dodao je.

Novu vladu, kada su u pitanju razvojni projekti, sačekaće nastavak gradnje auto-puta, aerodromi, Luka Bar, Budvanska rivijera...

Ipak, ocjenjuje naš sagovornik, za sve ključne zadatke, nužna je politička volja, odgovornost, ali i stabilnost.

"Mislim da se krenulo sa tom idejom minimalne vlade, kako bi se što efikasnije išlo do procesa reformi i kako ne bi došlo do te velike partokratije, ali mislim da se sada već pozicija mijenja i da se traže one forme koje mogu da obezbijede ne samo efikasnu vladu, nego i utemeljenu skupštinsku većinu. Tako da ovo širenje broja aktera koje, čini mi se, da je dobra strategija i dobar put za novu koncepciju vlade, naravno pod uslovima da ona bude utemeljena na vrlo jasnim programskim i principima i načelima", smatra Zenović.

Na taj način, zaključuje on, nova vlast bi imala veće šanse da ispuni svoje ključne zadatke. Ali, za početak da se formira.

Bonus video: