Tvrde da će zgrada Gradskog pozorišta biti u funkciji do decembra, glumci traže da se utvrdi odgovornost zbog čekanja

"To nije obična zgrada, taj projekat je u startu imao puno nedostataka Mi smo evidentirali apsolutno svaku sitnicu koja je potrebna da bi se pozorište završilo Krov i voda prije svega, moraju biti riješeni", rekao je Dragan Senić iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice

11334 pregleda 5 komentar(a)
Gradsko pozorište, Foto: TV Vijesti
Gradsko pozorište, Foto: TV Vijesti

Zgrada Gradskog pozorišta Podgorica još nije završena, a kad će biti ne znamo. Nakon niza ranijih, propalih obećanja, iz Agencije za izgradnju i razvoj Glavnog grada poručuju da će uraditi sve da zgrada koja se sedam godina gradi u centru Podgorice, bude u funkciji do kraja decembra.

Glumci traže da se utvrdi ko je odgovoran što se ovoliko čeka.

Čardak ni na nebu ni na zemlji ili nova zgrada Gradskog pozorišta, završena je 95 odsto. Glumica Gradskog pozorišta Katarina Krek i njene kolege čekaju godinama i polako gube strpljenje...

"Mislim da je to nešto što je nama postalo malo mučno i dosadno i pomalo neprijatno da govorimo ljudima. Mislim da je tragično da i dalje dobijamo fotografiju predizbornu kao simbol evo uselili ste se u zgradu, a koliko ja imam informacije ta zgrada prokišnjava i ima ozbiljne tehničke probleme" kazala je Krek.

Nadležni kažu da je propusta bilo dosta, u objektu koji je počeo da se gradi 2016. godine...

"To nije obična zgrada, taj projekat je u startu imao puno nedostataka Mi smo evidentirali apsolutno svaku sitnicu koja je potrebna da bi se pozorište završilo Krov i voda prije svega, moraju biti riješeni", rekao je Dragan Senić iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Senić kaže da iz “Cijevne komerc” treba da dostave ponudu za završetak radova koji su njihova obaveza, kao i za neke dodatne radove. Između ostalog, nadstrešnice, mašinsku salu za fontanu i protivpožarna vrata, kojih na kraju treba da bude više nego duplo od prvobitno planiranih 12.

A druga kompanija, "Tehnogradnja", koja radi dio koji se odnosi na scenu, najveći dio radova je završila. Uskoro će zgrada dobiti struju, pa će moći da probaju urađeno. Testiranja počinju petog avgusta.

Sa novim radovima stiže i novi rok za otvaranje, ko zna koji po redu nakon Slavoljuba Stijepovića i Ivana Vukovića...

"Moje su želje, ja ću učiniti napor, stvarno napor i ako treba vanredan, čitavo ljeto tu sam, da pozorište bude do kraja godine stavljeno u funkciju, da li će biti, uradićemo sve...", navodi Senić.

"Tehnogradnji" je do sada plaćeno skoro 2,9 miliona, a "Cijevni komerc", 3,9 miliona eura.

I pored toliko potrošenog novca, Katarina Krek se pribojava scenarija Muzičkog centra, zgrade koja je imala toliko problema da je i sama postala veoma problematična. Zato, glumci traže:

"Da na kraju, kada konačno dobijemo jednu ustanovu kulture, da ona ne odgovara standardima i da recimo vi slušate koncert u Muzičkom centru, a napolju malo veća kiša, da više čujete kišu nego koncert. Zato bih pozvala upravu grada na odgovornost za jednu ovako višemilionsku investiciju kao što je zgrada pozorišta gradskog, da se zaista vidi ko je odgovoran da to ovoliko traje", objašnjava Krek.

Nakon svega, pitanje odgovornosti i odnosa prema kulturi traži odgovor, jer pozorište nije samo mjesto u koje se dođe kada je vrijeme predstave...

"To je mjesto u kojem glumci žive sve vrijeme, vole tu da dođu, razmjenjuju ideje, tu dremnu, tu se pripremaju, ali sa druge strane, želim da vjerujem da će u centru grada, jedna takva zgrada, zaista imati svoju funkciju i ne samo za nas kao kuća, već da će bife onda okupljati i građane Podgorice i nekako širiti zaista kulturu", kazala je Krek.

Gradsko pozorište Podgorica čeka preko sedam decenija, a gradnja ove zgrade, na mjestu srušenog bioskopa “Kino kultura”, počela je prije sedam godina. Do sada je koštala je oko sedam miliona eura, a ta cifra vjerovatno će na kraju biti i veća. Samo da nakon svega, ne prođe ovako...

Bonus video: