Pred kojim instancama će građani Zete voditi sporove?

Iako je građanima Zete 22. avgusta 2022. ispunjeno davnašnje obećanje o samostalnoj opštini, skoro godinu kasnije i dalje čekaju na ostvarenje mnogih prava

2133 pregleda 2 komentar(a)
Osnovni sud u Podgorici, Foto: TV Vijesti
Osnovni sud u Podgorici, Foto: TV Vijesti

Krajem juna objavili smo priču o tome da su mještani Zete u strahu od provala koje ne jenjavaju, a policija ne uspijeva da uđe u trag provalnicima. No, i kad im uđe u trag, pitanje je pred kojim instancama će Zećani sporove voditi.

Iako je Vlada je prije više od mjesec predložila izmjene Zakona o sudovima, kako bi za sporove u najmlađoj crnogorskoj Opštini bili nadležni podgorički Osnovni sud i tužilaštvo, o tom prijedlogu odlučivaće novi saziv parlamenta.

Iako je građanima Zete 22. avgusta 2022. ispunjeno davnašnje obećanje o samostalnoj opštini, skoro godinu kasnije i dalje čekaju na ostvarenje mnogih prava.

Dok je bila u sastavu Glavnog grada, za Zetu je bio nadležan Osnovni sud u Podgorici. Međutim, Zakon o sudovima sada uopšte ne prepoznaje koja instanca je sada nadležna za najmlađu crnogorsku opštinu.

Zato je Vlada 14. juna utvrdila Predlog izmjena Zakona o sudovima.

"Zato se izmjene Zakona o sudovima predlažu u cilju proširenja mjesne nadležnosti Osnovnog suda u Podgorici i na teritoriju Opštinu Zeta koja je donedavno bila opština u okviru Glavnog grada Podgorica", kazao je pomoćnik ministra pravde Momir Jauković.

Međutim, kako se radi o Predlogu zakona, pitanje je ko može da goni one koji izvrše krivično djelo na teritoriji Zete.

Šef podgoričkog Osnovnog tužilaštva Duško Milanović kazao nam je da su do sada postupali kao mjesno nadležno tužilaštvo za teritoriju Opštine Zeta i da će tako činiti sve do izmjene zakona, bez odgovora po kom pravnom osnovu.

To potvrđuju i iz Vrhovnog tužilaštva na čijem je čelu Tatjana Begović, pozivajući se na izmjene zakona koje tek treba da bude usvojene.

"Kako je Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima propisano da je Osnovni sud u Podgorici nadležan i za Opštinu Zeta, to znači da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nadležno i za Opštinu Zeta, zbog činjenice da je riječ o području Osnovnog suda u Podgorici", rečeno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

A, šta se dešava u međuvremenu, dok se novi zakon ne usvoji, nijesu nam odgovorili iz Vrhovnog suda, koji, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, kada se ne može utvrditi mjesna nadležnost, treba da odredi jedan od stvarno nadležnih sudova pred kojim će se voditi sporovi.

Generalni direktor Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde je međutim izričit - da je za sporove Zećana adresa sud u Podgorici.

"Ja ću Vas podsjetiti da se u ranijoj praksi Parlamenta dešavalo da se Zakon o sudovima usaglašava sa izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji tek nakon proteka određenog vremenskog perioda, što nije uticalo na pravo na pristup sudu građana novonastalih opština. Tako su Opštine Petnjica i Gusinje izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji iz 2013. i 2014. godine dobile status samostalnih opština dok je Zakon o sudovima u pogledu nadležnosti osnovnih sudova mijenjan 2017. godine. Opština Tuzi dobila je status Opštine 2017. godine a izmjene Zakona u pogledu mjesne nadležnosti Osnovnog suda u Podgorici donijete su 2020. godine", objašnjava Jauković.

I proces formiranja opština u crnogorskom parlamentu prolazi kao i mnoge druge stvari, poput alimentacionog fonda, istopolnih zajednica... Izmjenom zakona ispuni se obećano, a naknadno se mijenjaju drugi zakoni kako stvari ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.

Bonus video: