Adžić: Veljović se sumnjiči da je Mrkiću odavao informacije u vezi sa švercom cigareta

Policija ima operativne podatke da se Aleksandar Mrkić nalazi van Crne Gore, ne u regionu, već na "malo daljoj destinaciji", kazao je ministar

79265 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2023. 19:29h

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da se uhapšeni Veselin Veljović sumnjiči da je Aleksandru Mrkiću, za kojim policija traga, odavao informacije u vezi sa švercom cigareta.

"Radi se u najvećoj mjeri o tome, ne kažem da ne postoje drugi predmeti koji se mogu otvoriti protiv njega, ali ovo je konkretno šverc cigareta i njegov uticaj da se taj šverc odvija neometano", rekao je Adžić u "Vijestima u pola sedam".

Branilac Veljovića, advokat Nikola Martinović, ranije danas novinarima je rekao da se Veljović tereti za odavanje povjerljivih informacija Mrkiću iz perioda kad je bio savjetnik za bezbjednost bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, a ne dok je bio direktor Uprave policije.

Uticaj koji je Veljović imao, prema riječima Adžića, omogućavao je da "ljudi neometano vrše šverc, da to koriste sasvim neopravdano i predstavljaju kao državni posao, što nije bio slučaj".

Rekao je da policija ima operativne podatke da se Aleksandar Mrkić nalazi van Crne Gore, ne u regionu, već na "malo daljoj destinaciji".

"U saradnji smo sa službama gdje mislimo da se to lice nalazi, i vjerujemo da ćemo uskoro doći do njega", rekao je ministar.

Naveo je da je danas pretresano više od deset lokacija.

"Danas imamo određene predmete koji su pronađeni, koji mogu biti interesantni. Radi se o određenom oružju, određenim količinama novca kod osumnjičenih... Interesantno je da su tu i umjetnine velike vrijednosti, nekretnine koje su pronađene su višemilionske vrijednosti. Baveći se pošteno i časno policijskim poslom, nije se moglo doći do tolike zarade i tolikog posjeda nekretnina".

Adžić je, na pitanje da li postoji veza između Veljovića i intervencijske opreme i vozila oduzetih prethodnih dana, kazao kako vjeruje da može postojati veza između tih slučajeva, ali da nisu našli direktnu vezu.

"Ono što su operativna saznanja policije je da je Veljović bio upleten direktno ili indirektno u sve događaje, okupljanja i aktivnosti u proteklih par godina u Crnoj Gori", dodao je.

Ministar je rekao da je bezbjednosna procjena pokazala da bi bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović trebalo da ima policijsko obezbjeđenje i bude štićena ličnost, ali da nisu bili voljni da ispune njegov zahtjev i dodijele mu "ljude koje je on tražio". "Tako da je on danas bez policijskog obezbjeđenja", kazao je ministar.

Bonus video: