TV Vijesti: Ibrahimović se sastao sa Kneževićem i Mandićem

Novi, 28. saziv Skupštine, činiće 18 političkih partija

50587 pregleda 300 reakcija 60 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ibrahimović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Crna Gora sjutra dobija novi parlament a još je neizvjesno da li će se birati i predsjednik Skupštine ili samo verifikovati mandati novim poslanicima.

U međuvremenu, nastavljaju se pregovori o novoj Vladi pa su tako danas razgovarali čelnici koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Bošnjačke stranke (BS), a drugi neformalni sastanci nastavljaju se večeras.

Prema saznanjima Televizije Vijesti, predsjednik BS Ervin Ibrahimović sa svojim saradnicima, danas se sastao sa liderima koalicije ZBCG, Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, u nastavku neformalnih razgovora o formiranju nove vlade.

Novi, 28. saziv Skupštine, koja će biti konstituisana sjutra, činiće 18 političkih partija. Gotovo polovinu, od 81 mjesta, popuniće novi poslanici...

Tome najviše doprinosi nova i ujedno najjača partija u parlamentu, Pokret Evropa sad (PES).

Novih lica biće i u redovima Demokratske partije (DPS), manje u ostalim partijama...

U parlamentu kažu da je sve spremno da sjutra u podne počne svečana sjednica. Poslovnik je jasan.

"Predsjedavaće najstariji poslanik, kome će u radu pomagati najmlađi poslanik, kao i generalni sekretar. Shodno uobičajenoj praksi, sjednici će prisustvovati i predsjednik države, predstavnici sudske grane vlasti, kao i ostali visoki državni funkcioneri", kazao je Aleksandar Klarić, generalni sekretar Skupštine.

Ovog puta i jedna novina.

"Poslanike će na ulazu dočekati, prvi put, i pripadnici počasne garde Vojske Crne Gore, imaćemo intoniranje himne, takođe i izvještaj predsjednika Državne izborne komisije (DIK), a onda i prelazak na ostale tačke kada je riječ o izboru predsjednika Skupštine, potpredsjednika i izboru Administrativnog odbora", rekao je Klarić.

Još je, međutim, neizvjesno da li će se sjutra birati predsjednik Skupštine.

To bi moglo biti jasnije nakon neformalnih razgovora, koji su, po informacijama Televizije Vijesti, planirani i večeras.

Iz drugih izvora, pak, saopštavaju kako je izbor šefa parlamenta sjutra gotovo nemoguć.

Tokom prvog kruga zvaničnih pregovora o formiranju nove vlade, koje je vodio lider PES-a Milojko Spajić, za predsjednika Skupštine slovio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Sinoć, nakon okončanja zvaničnih sastanaka, iz Bošnjačke stranke su poručili da je još rano govoriti o pozicijama u novoj vlasti.

Dok partije kalkulišu o novoj izvršnoj vlasti, u parlamentu imaju očekivanja od novog saziva.

"Otvorenost, transparentnost i rad na tome da Skupštinu u što većoj mjeri približimo građanima Crne Gore", rekao je Klarić.

Prema Poslovniku, parlament će imati četiri potpredsjednika – po jednog iz redova vlasti iz opozicije, jednog iz partija manje brojnih naroda, te jednu ženu.

Bonus video: