Izmjene Odluke o osnivanju Gradske: opozicija - politički revanšizam, predlagači - oslobađanje od političkih uticaja

Gušenje slobodne medijske riječi, revanšizam i alat za potkusurivanje u formiranju Vlade - tako u opozicionom DPS-u tumače izmjene Odluke o osnivanju Gradske radio-televizije, koje je predložila većina u Glavnom gradu

13670 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Vaslije Čarapić, odbornik Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Vaslije Čarapić, odbornik Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Odbor za Statut i propise podgoričkog parlamenta raspravljao je o izmjenama Odluke o osnivanju Gradske televizije, koje je predložila nova lokalna vlast.

I dok iz opozicije i Gradske kritikuju predložene izmjene i nazivaju ih političkim revanšizmom, predlagači poručuju da je jedini cilj da se lokalni javni servis oslobodi političkih uticaja i zloupotreba zbog kojih ni tri godine nakon osnivanja nema direktora ni glavnog urednika u punom mandatu.

Gušenje slobodne medijske riječi, revanšizam i alat za potkusurivanje u formiranju Vlade - tako u opozicionom DPS-u tumače izmjene Odluke o osnivanju Gradske radio-televizije, koje je predložila većina u Glavnom gradu.

"Klasičan pravni mehanizam za razrješenje Savjeta Gradske RTV koji nije u skladu sa evropskim praksama i standardima. Navedite mi jedan medij lokalni ili nacionalni na nivou EU, koji je mijenjao odluku o osnivanju te TV da bi razriješio Savjet. Nema ga. E, zbog toga će upravo članovi Savjeta, ovi, vjerovatno steći pravni osnov da tuže Glavni grad i ovakva jedna odluka će prouzrokovati materijalnu štetu za budžet građana Podgorice”, kazao je Andrija Klikovac, odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini glavnog grada.

Predlagači, tvrde da im je cilj da se Savjet Gradske televizije, koja od osnivanja prije tri godine nema direktora ni glavnog urednika u punom mandatu, oslobodi spoljnjeg uticaja.

"Da oslobodimo taj savjet, njih petoro, koliko će ih biti u novom savjetu da bez uticaja bilo kakve političke struje i Glavnog grada da izabere direktora, to je minimum minimuma koji se u ovoj kompoziciji nije ostvario”, rekao je Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad.

Na sjednici Odbora za statut i propise, kojoj su prisustvovali i predstavnici Gradske televizije i NVO sektora, raspravljalo se i o pravnom osnovu za ove izmjene pošto još nije usvojen novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama a u čijem nacrtu su slična rješenja.

Bonus video: