U NP Biogradska gora 45 odsto veća posjeta nego prošle godine, Dulović: Razmisliti o novom povećanju cijena ulaznica

"Ovdje je mnogo lijepo, iznajmili smo kajak i veslali po jezeru, stvarno je divno, a sve je jeftino, ulaz je praktično besplatan", kazala je Sandra, turistkinja iz Španije.

8592 pregleda 8 komentar(a)
NP Biogradska gora, Foto: Shutterstock
NP Biogradska gora, Foto: Shutterstock

Uživanje u prirodnim ljepotama i spas od ljetnjih vrućina, u Nacionalnom parku Biogradska gora, pored Vlade i građana Crne Gore, pronašli su i brojni turisti.

"Stvarno je prelijepo ovdje, bili smo na Bjelasici, maloprije smo došli ovdje i sada slijedi dobar odmor. Poslije ovoga idemo u Podgoricu, ali samo na kratko vraćamo se planinarenju u Kolašinu, stvarno je neopisivo", kaže Sofi, turistkinja iz Engleske.

Biogradsku goru je od otvaranja od 14. aprila posjetilo više od 43 hiljade ljudi, 45 odsto više nego prošle godine.

"Kada su domaći gosti u pitanju, oni su uglavnom iz Podgorice i sa primorja, većinom traže bijeg od vrućina u danima vikenda. Kada su strani gosti u pitanju, to su organizovane grupe iz Izraela, zatim iz Francuske i Njemačke i iz ostalih evropskih zemalja u nekom manjem broju", rekla je Marija Dulović, direktorica NP Biogradska gora.

Nakon deset godina povećana je cijena ulaznica za simboličnih jedan euro, pa sada košta četri eura, što je ističe Dulović veoma povoljno. Ona poručuje da treba razmišljati o novom povećanju.

"Jer sa terena, kada stranci dođu i kada im kažemo da je cijena ulaznice svega četiri eura za Biogradsku goru, on se pita šta to može da vidi, kada dođe ovdje nadomak Biogradskog jezera, on je samim dolaskom pored jednog od najljepših glečerskih jezera, oduševljeni prirodom i jezerom, tako da često dobijamo pitanje zašto je tako niska cijena ulaznice."

To potvrđuju i turisti sa kojima je razgovarala Televizija "Vijesti".

"Ovdje je mnogo lijepo, iznajmili smo kajak i veslali po jezeru, stvarno je divno, a sve je jeftino, ulaz je praktično besplatan", kazala je Sandra, turistkinja iz Španije.

Dulović zaključuje i da je nužno dodatno poraditi na zaštiti ali i putevima kako bi se nacionalni parkovi učinili svima dostupnim.

Bonus video: