Radnici Instituta blokirali granične prelaze ka Hrvatskoj

Dok Institutu prijeti stečaj, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručuje da je njegov resor posljednja adresa kojoj treba da se obraćaju

15313 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Radnici Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu od 18 časova na dva sata blokirali su granične prelaze Debeli brijeg i Kobila, sa Hrvatskom.

Posljednja u nizu loših vijesti je blokada računa na tri i po miliona eura, a ukupan dug koji je potrebno uplatiti beogradskoj Jugobanci je oko sedam miliona, no to nije sve.

"Nismo dobili majsku, junsku i julsku platu, pored toga kolektivni ugovor koji smo poslali, potpisali i ispregovarali, poslali smo 11. maja Vladi Crne Gore, do dana današnjeg, znači više od dva i po mjeseca nismo dobili od njih odgovor", rekla je predsjednica sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" Marija Obradović.

Zbog blokade računa, Institutu prijeti stečaj, a iz Sindikata predlažu rješenje problema jedinog banjskog lječilišta u Crnoj Gori.

"Na taj način što će se dio duga otplatiti preko rehabilitacije srpskih državljana ovdje kod nas u Igalu, dio duga će se platiti kroz neke rate. Ta ideja je potekla od dogovora koji su tadašnji naši rukovodioci imali sa tadašnjom ministarkom zdravlja doktorkom Jelenom Borovinić Bojović. Nažalost, sadašnja Vlada nije našla za shodno da o tome nastavi pregovore i kao posljedicu toga mi sada imamo blokadu računa", rekla je Obradović.

Na pitanje da li će Ministarstvo zdravlja spasiti Institut od stečaja, resorni ministar Dragoslav Šćekić odgovara:

"Vi znate da mi kao Vlada ne možemo da kršimo zakon o državnoj pomoći, zakon o konkurenciji i tako dalje, iako nam je stalo da se Institut sačuva. Ministarstvo zdravlja je možda zadnja instanca kojoj treba postaviti pitanje kada je u pitanju Institut", rekao je Šćekić.

Odgovornost je, ističe ministar zdravlja, isključivo na menadžmentu.

"Ja se nadam da će biti dovoljno razumijevanja od svih da se Institut sačuva od stečaja. Da vidimo i način na koji se funkcioniše u drugom segmentu kroz tender, kroz nabavku hrane i opreme, zašto su u Institutu izvođeni neki radovi bez konsultacija i saglasnosti sa ministarstvom, Vladom, tako da je tu niz nekih drugih stvari koje trebaju odgovor", kazao je Šćekić.

A dok radnici Instituta u špicu sezone blokiraju granične prelaze, a resorno ministarstvo skida odgovornost, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić za Televiziju Herceg Novi kazao je da će pokušati da nađe brzo rješenje odlaskom u Beograd na sastanak sa predstavnicima Jugobanke s ciljem da se odgodi otplata duga dok se ne nađe rješenje za Institut.

Bonus video: