U Velici obilježeno 79 godina od zločina

"To je bilo mučeništvo, to je naci-fašizam, to se ne ponovilo nikome, nijednom narodu i nijednom naselju, treba se nadati da se neće dogoditi", kazao je Vuk Ognjenović, jedan od preživjelih

4167 pregleda 10 komentar(a)
Obilježeno 79 godina od zločina, Foto: TV Vijesti
Obilježeno 79 godina od zločina, Foto: TV Vijesti

U plavskom selu Velika obilježeno je 79 godina od velikog zločina u kom su nacističke formacije ubile preko 500 mještana tog kraja, uglavnom žena, djece i staraca.

Skupština Crne Gore prošle godine je svojila Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici a tokom komemoracije je ponovljeno da treba izgraditi memorijalni centar žrtvama.

Monstruozni masakr u plavskom selu Velika prije 79 godina, Vuk Ognjanović je preživio kao beba. Stradala mu je sestra ali brojna rodbina i komšije koje su mučili i ubili pripadnici njemačkih divizija "Princ Eugen" i "Skenderbeg", a nakon toga spalili njegovo rodno selo.

"To je bilo mučeništvo, to je naci-fašizam, to se ne ponovilo nikome, nijednom narodu i nijednom naselju, treba se nadati da se neće dogoditi", kazao je Vuk Ognjenović, jedan od preživjelih.

Kobnog 28. jula 1944. godine u zločinu u Velici je stradalo preko 500 stotina mještana. Direktni počinioci nikad nisu procesuirani a dio nacističkih divizija bile su i muslimanske milicije sa sjeveroistoka Crne Gore i albanski balisti sa Kosova, Plava I Gusinja, dok istorijski izvori kažu da je u pokolju učestvovala i jedna četnička jedinica.

"Umjesto ranije cifre koja se pominjala stalno 428, mi smo prešli 520, a još za oko 200 žrtava se utvrđuje identitet, da li su stradali tog dana ili su umrli od posljedica tog ranjavanja. Jednak zločin tom 28. julu je što se država oglušila svih 79 godina skoro sve do prošle godine, niko iz države nije došao da se pokloni", rekao je predsjednik zavičajnog udruženja Klub Velika Gojko Knežević.

Vladinu delegaciju na obilježavanju godišnjice činili su ministar pravde Marko Kovač i direktor Fonda zdravstva Vuk Kadić a tu je bio i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

"Ova Vlada svakako da odaje poštu, pijetet, stradalim žrtvama i siguran sam da svi u Vladi razmišljaju u tom pravcu da se nikad ovakva zlodjela ne ponove", naveo je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Poštu stradalima odali su i predsjednici opština Plav i Berane.

"Vjerujemo da je suočavanje sa prošlošću prilika da se oslobodimo svih onih kočnica koji nam mogu biti prepreka ka zajedničkoj budućnosti i kolektivnim sjećanjem na taj tragični zločin želimo da pošaljemo poruku da je svaki život svetinja", kazao je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

"Posebnu težinu ovom pokolju koji se desio daje to što je stradalo 112 djece koja nisu imala ni 12 godina, gdje su čak i roditelji gledali sva ta mučenja", dodao je predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

Na komemoraciji je ponovljeno da treba konačno izgraditi i memorijalni centar žrtvama u Velici.

Bonus video: