Budvanska Citadela: Svjedok promjena kroz istoriju i turistička atrakcija

Ovo srednjovjekovno utvrđenje, poznato i kao Tvrđava Svete Marije, prvi put se, prema riječima istoričara Gorana Bubanje pominje 1425. godine

6511 pregleda 1 komentar(a)
Citadela, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Citadela, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Naslonjena na južni greben, Citadela ponosno dominira nad Starim gradom Budve.

Ovo srednjovjekovno utvrđenje, poznato i kao Tvrđava Svete Marije, prvi put se, prema riječima istoričara Gorana Bubanje pominje 1425. godine.

"Još don Krsto Ivanović u svojim analima budvanskim pominje Citadelu, koji kaže da je Citadela nastala još u stara vremena i pripadala je starim narodima, najverovatnije je pripadala antičkom narodu, da je nastala u periodu Ilira i vjerovatno je to bio jedan akropolj, jedno svetilište. Današnji oblik dobija tek 1826. godine, prvi put u pisanim izvorima kako Miro Luketić kaže ona se pominje 1425. godine kao Kaštel Svete Marije, zašto zato što se u okviru Citadele nalazila crkva Svete Marije. Danas nažalost ne postoji, jer će biti srušena 1826. godine kad se proširivala Citadela, da bi dobila današnji oblik u periodu Austorugarske, srušena je do temelja, čak kako kaže Miro Luketić, da se na obrisima crkve nalazili su se i ostaci ikona", kazao je istoričar Goran Bubanja.

Citadela je odigrala ključnu ulogu u zaštiti Budve od neprijatelja, priča Bubanja, pa se tu nalazi i ograđen prostor, Barbakano.

"U Barbakano bi se smjestilo stanovništvo, iz Starog grada, a na njemu, Barbakanu, nalazile su se kule, na kojima se nalazile puškarnice i kako don Krsto opisuje nalazila su se i tri topa koja su branila Citadelu sa južne strane."

Povezujući prošlost i budućnost, Citadela očarava svakoga ko kroči na njeno kamenito tlo.

"Dolazim sa Aljaske, prvi put sam ovdje i jako mi se dopada. Posebno mi se sviđa panorama, i ovaj stari dio."

Na drugom spratu Citadele nalazi se biblioteka sa pozamašnim brojem antikvarnih knjiga i zapisa, koja važi za jednu od najpriznatijih biblioteka te vrste na Balkanu.

Svjedok promjena kroz istoriju, Citadela, otvorena je za posjete svakog dana od devet časova, a ulaznica košta tri eura.

Bonus video: