Janjušević: U sezoni moramo imati gužvi i moramo biti strpljivi

"Ono što službenici saobraćajne policije rade jeste da u svim situacijama kada je to moguće i gdje je potrebno fizički regulišu saobraćaj ne bi li na taj način spriječili veće zastoje"

6355 pregleda 19 komentar(a)
Janjušević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Janjušević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ovih dana su velike gužve na putevima prema crnogorskom primorju, a sve češće su saobraćajne nezgode i nesreće sa smrtnim ishodom.

Ilija Janjušević iz Uprave policije kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti da je u jeku turističke sezone povećana frekvencija saobraćaja što za posljedicu ima otežano odvijanje saobraćaja.

"Nije to nešto što se dešava samo u Crnoj Gori, sve zemlje u okruženju, u Evropi, koje su turističke za vrijeme sezone imaju povećan priliv vozila i zbog toga dolazi do otežanog odvijanja saobraćaja. Ono što službenici saobraćajne policije rade jeste da u svim situacijama kada je to moguće i gdje je potrebno fizički regulišu saobraćaj ne bi li na taj način spriječili veće zastoje. Trebamo da se naviknemo da u sezoni moramo imati gužvi i moramo biti strpljivi", rekao je Janjušević.

On je dodao da oni regulišu, ali ukoliko imate propusnu moć neke saobraćajnice, ne možete regulisati saobraćaj i propustiti više vozila nego što ta saobraćajnica fizički dozvoljava.

Janjušević je rekao da im posebno otežava posao kada u slučaju saobraćajnih nezgoda sa manjim materijalnom štetom, učesnici ne sačinjavaju evropski izvještaj, već čekaju dolazak saobraćajne patrole.

"Svaki zastoj od 10-ak minuta pravi kilometarske kolone, potrebno je određeno vrijeme dok naši dođu na mjesto nezgode i nakon toga imamo takozvane čepove", rekao je Janjušević.

On je poručio i da je tokom juna i jula na crnogorskim putevima u saobraćajnim nesrećama poginulo 15 osoba, među kojima je četvoro stranih državljana.

To je, kako je naveo, posljedica pojačane frekvencije saobraćaja tokom turističke sezone, kao i brze i vožnje u alkoholisanom stanju.

Janjušević je kazao da su udesi najčešći na relaciji Podgorica - Cetinje - Budva i Podgorica - Danilovgrad - Nikšić.

Bonus video: