Bešić: Spajić neće jednostavno formirati kabinet, u stranci nema blanko podršku za svaku kombinatoriku

"Vrlo precizno i vrlo tačno bi bilo reći da ovog trenutka ni gospodin Spajić ne zna kao izgleda ta vlada", rekao je Bešić

40843 pregleda 100 reakcija 42 komentar(a)
Bešić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Bešić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Mandatar za sastav 44. vlade Milojko Spajić, neće tako jednostavno formirati svoj kabinet, prije svega jer on u sopstvenoj stranci nema blanko podršku za baš svaku kombinatoriku koju bi mogao da napravi, kaže u razgovoru za TV Vijesti, Miloš Bešić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu.

"I mislim da je to njegov najveći problem. Drugi problem koji je takođe izražen jeste kako da ukomponuje, manjinske stranke s jedne strane i DF s druge strane, jer očito da postoji animozitet između te dvije strane. Vrlo precizno i vrlo tačno bi bilo reći da ovog trenutka ni gospodin Spajić ne zna kao izgleda ta vlada. Kao što svi akteri koji su potencijalno tu, nijesu sigurni da li će u njoj biti ili neće. I mislim da iz toga proističe jedna vrlo jednostavna činjenica da će vlada biti formirana u zadnjim danima kada je to predviđeno, zato što će svako od aktera da ucjenjuje sa onim što ima , kao bi doveo u neprijatnost gospodina Spajića da pravi kompromise", rekao je Bešić.

Jedino što je trenutno sigurno je, smatra Bešić, da će u budućoj vladi biti Pokret Evropa sad na čijem je ćelu Spajić i Demokratska Crna Gora, i da će Demokratama pripasti mjesto predsjednika Skupštine, bez obzira što iz kolacije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) trvde da ta pozicija pripada njima.

"Oko tog mjesta su Evropa sad i Demokrate već ispregovarale, tako da tu meni se čini nema debate. Ja mislim da je to DF shvatio. Ja moram da kažem da je klučni ucjenjivački kapacitet koji DF ima - određeni broj poslanika unutra liste PES-a, koji insistirjau da DF bude u vladi", poručio je Bešić.

Bešić kaže da je vrlo teško sada prognozirati koliku će podršku ta vlada imati. Dvije stvari su ipak očigledne. Podrška od 49 i više znači ulazak DF u vladu.

"Kad me pitate da li je 49, to vam je isto kao stav gospodina Pavićevića iz CIVIS-a, koji umjesto da kaže mi želimo DF u vladi, on kaže mi želimo 49 poslanika što je isto. Gospodin Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore je rekao, mi podržavamo gospodina Spajića, da li ćemo podržati vladu zavisi od sastava vlade. Znači, to vam je kao da kažete da podržavate DF u vladi", rekao je Bešić.

Sagovornik TV Vijesti ocjenjuje, da učešće bivšeg DF u Vladi, osim dijela Civisa, Ujedinjenje Crne Gore i Novske liste, donekle podržava i predsjednik države i jedan od lider Pokreta Evropa sad.

"Mislim da gospodin Milatović želi da vidi DF u vladi. Spajić, ja lično mislim da je njemu potpuno svjjedno. On samo želi da vlada bude stabilna i što jača. Mislim da nema nikakakv poseban stav, ideološki, emotivni, bilo kakav prema DF. On ima taj problem kako da ukomponuje DF i prije svega Bošnjačku stranku (BS) i ostale manjinske sranke", kazao je Bešić.

Ipak, Bešić je pesimista da ta vlada može biti stabilna, imala ona podršku 41 ili 49 poslanika.

"Ili će imati nedovoljan broj poslanika da bi bila stabilna, ili i ako obzbijedi tih 49 poslanika, možda čak i nešto više onda imaju problem ideološke konsonance unutar toga, i jedne stalne tenzije na relaciji DF i manjinsih poslanika, oko čitavog niza pitanja gdje se oni ideološki ne slažu", kazao je Bešić.

Na pitanje, da li očekuje da u budućoj vladi ipak moglo doći do saradnje PES-a i Građanskog pokreta URA, Bešić kaže da nije ni to isključeno.

"Mislim da se to neće desiti u ovoj interakciji. Mislim da je ovaj lično konflikt koji se desio oko slučaja Do Kvon, suviše ličan. Mada imate paradoks, i DF je vrlo ekspilicitno doduše kroz usta gospodina Medojevića napadao gospodina Spajića kada je on bio kandidat za predsjednika, zbog državljanstva i prebivališta, sjećate se. Pa evo sad nije problem da budu partneri. Ako tako sagledate, onda bi bilo pitanje zašto bi DPS bio problem. I meni se čini da će DPS nakon narednih izbora, biti poželjan koalicioni partner u svakoj kombinaciji", naveo je Bešić.

Na pitanje, kako komentariše to, da su nakon višegodišnje priče o eksprtskoj vladi, sad sve stranke došle do zaključka, da vlada mora biti poltička, Bešić odgovara: "Ne postoji ekpsertska vlada, takva jedna stvar prosto ne postoji. Jer ako vi stavljate političke lidere u tu neku vladu, ona ne može biti ekspertska, je li. To je jedna stvar. Druga stvar, pa naravno da u vladi uvijek ima da stavljate eksperte, nećete stavljati neeksperte. To što oni nijesu bili naročiti eksperti to je druga priča."

Bonus video: