Za nove udžbenike malo više novca u odnosu na prethodnu godinu

Roditelji gimnazijalca, zavisno od razreda, moraće za njihovu kupovinu da izdvoje od 84 do 107 eura

2063 pregleda 2 komentar(a)
Udžbenici, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti
Udžbenici, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Dok osnovci već trecu godinu udžbenike dobijaju besplatno, roditelji srednjoškolaca ove godine za knjige moraće da izdvoje malo više novca nego prošle godine, u prosjeku euro i po, potvrdili su nam u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

Udžbenici će se u prodaji naći poslije 20 avgusta.

Roditelji gimnazijalca, zavisno od razreda, moraće za njihovu kupovinu da izdvoje od 84 do 107 eura.

"Što se tiče srednjih stručnih škola, mi nemamo, to jeste ne postoje kompleti udžbenika, već imamo nekih naslova koji su u izdanju Zavoda, a neki od naslova se preuzimaju sa našeg sajta, dok ostatak udžbenika se koristi iz opšte gimnazije. Naša preporuka je da što se tiče srednjih stručnih škola, kada učenik krene u školu, profesor će im reći tačno koja je knjiga, od kojeg autora i sa tim spiskom dođu kod nas u našim knjižarama i potraže odgovarajući predmet", kazao je Dušan Petričević iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Značajan novac treba odvojiti i za školski pribor.

U knjižarama su cijene nesto više nego prosle godine, ali i to zavisi od proizvođača.

Najjeftinije drvene bojice koštaju 90 centi, a najskuplje 15 eura, olovke su od 30 centi do 3 eura, dok se sveske u zavisnosti od poveza i veličine mogu kupiti za 70 centi, pa do četri eura.

"Torbe se kreću od nekih 30 eura, pa do 60, 70 eura, a pernice od nekih 7, 8 do naravno 30 eura i onda je na potrošaču koliko novca će zapravo izvojiti, koliko je u mogućnosti da izdvoji kako bi opremio školarca za početak školske godine", dodaje Petričević.

U Udruženju roditelji, već 13 godina organizuju humanitarnu akciju opremanja đaka iz socijalno ugroženih porodica.

"Na evidenciji Udruženja roditelji se trenutno nalazi preko 600 porodica. Prošle godine smo uspjeli 800 djece, odnosno tačnije 805 djece da opremimo. + Koliko će to biti ove godine nisam ni ja sigurna, kažem da imamo onako veće interesovanje, odnosno krenuli smo početkom avgusta sa akcijom i iz dana u dan nam se javljaju nove porodice. Do sada smo upisali preko 400 djece, ali javljaju se bukvalno iz trenutka u trenutak", kazala je Tanja Ašanin iz Udruženja roditelji.

Iako je septembar za roditelje školaraca vjerovatno najskuplji mjesec u godini, posebno je izazovan, zaključuje Ašanin za jednoroditeljske porodice, porodice gdje nijedan roditelj ne radi, ali i one koje imaju više djece školskog uzrasta.

Bonus video: