Božović: Obrazovni sistem izgubio povjerenje građana, a prosvjetni radnik dostojanstvo

Školska godina počeće štrajkom upozorenja, a prosvjetni radnici sublimirali su probleme koji se gomilaju decenijama, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete

10799 pregleda 51 reakcija 35 komentar(a)

Prosvjetni radnici će školsku godinu početi štrajkom upozorenja koji će trajati 45 minuta, a kojim žele da skrenu pažnju na dugogodišnje probleme, rekao je u Bojama jutra redsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

"Sublimirali smo više razloga koji se decenijama gomilaju u prosvjeti. Šteta koja je nanešena zanemiravnjem prosvjete prethodnih 30 i više godina je nedoknadiva. Obrazovni sistem Crne Gore je izgubio povjerenje građana, a prosvjetni radnik je izgubio dostojanstvo", poručio je Božović.

Ističe da reforma školstva koja je počela 2005. godine nije dala rezultate jer je prevaziđena.

"Tražimo da se politika izbaci iz škola i zapošljavanje, trenutno nema nikakvog kriterijuma pri zapošljavanju radnika u prosvjeti, sve je na direktoru. Možete da ste završili fakultet sa prosjekom 10, ali ako dođe neko ko je bliži direktoru taj će biti primljen, jer nemamo kriterijuma", rekao je Božović.

On dodaje i da se prosvjetni radnici osjećaju nezaštićeno u učionicama i ustanovama u kojima rade.

"Prošle godine smo izvršili jedno istraživanje nasilja nad nastavnicima. Od 1.300 ispitanika zaključili smo i rečeno je da je svaki četvrti doživio određeni vid nasilja. Tražimo da nam država pomogne, da dobijemo određeni vid zaštite ili status službenog lica".

Ekonomska situacija se, kaže Božović, malo popravila.

"Godinama smo bili ispod prosjeka države, sad je plata profesora malo veća od prosječne. U prosvjeti je prosječna zarada oko 820-830 eura. Dogovorili smo uvećanje i od narednog januara od 10 odsto", rekao je on.

Bonus video: