Umjesto berbe grožđa, zbrajaju štetu: Mještanima Tunjeva nevrijeme uništilo voćnjake i zasade

Nedavno nevrijeme koje je zahvatilo nekoliko sela u mjesnoj zajednici Bogetići u opštini Nikšić, uništilo je voćnjake i zasade desetina domaćinstava. Nekima je poljoprivreda jedini izvor prihoda, drugima dodatak niskim penzijama, a trećima sigurnost da je na trpezi zdrava domaća hrana.

18965 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Umjesto da danas, 19. avgusta, počnu berbu grožđa, kako nalaže tradicija, mještani Tunjeva, ovdje u opštini Nikšić, zbrajaju štetu. Štetu im je donijelo nevrijeme prije nekoliko dana.

"U utorak, poslije tri, nastupio je grad i kao što vidite sami, sve je uništio”, kazao je poljoprivrednik Miodrag Backović.

Backović, koji živi u selu Drenoštica, jedan je od najvećih proizvođača voća u ovom dijelu podostroške doline. Njemu je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

Grad je nanio štetu na imanjima još tridesetak domaćinstava.

"Moja je šteta minimalno od 15.000 do 20.000 eura. Vidjeli ste i sami, ja sad od voća nemam ništa. Na državi je, ako se steknu uslovi, da pomogne. Registrovan nisam, nemam osiguranje, možda je moja greška, a ubuduće ću morati da osiguram. Seljaku, poljoprivredniku treba pomoći. Ja nemam nikakav prihod, ovo mi je godišnja zarada”, dodaje Backović.

Backović kaže da je šteta dugoročna jer stablima treba nekoliko godina da se oporave. Njegov rođak i komšija Jovo Backović ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, prvenstveno proizvodi za svoje potrebe, a što preostane, plasira na tržište.

"Ja, za razliku od njega, imam manje i vinove loze i jedino što imam više za domaće potrebe: kupus, paprika... To je najbolje da nadležni obiđu i procijene kolika je šteta”, istakao je Jovo Backović.

Ovi vrijedni ljudi, čija imanja ostavljaju bez daha, žele da ostanu na selu, a Miodrag ima ambicije da se bavi i seoskim turizmom. Šteta koja je nastupila zaustavila ga je u uređivanju smještajnih kapaciteta, a problem predstavlja i dva kilometra dug makadamski put.

Iz Ministarstva poljoprivrede i Opštine Nikšić nisu odgovorili Televiziji "Vijesti" na pitanje da li se ovim ljudima na neki način može pomoći. Zato Backovići šalju apel:

"Pozivam predsjednika opštine Marka Kovačevića da obiđe ovaj region i da se uvjeri da je to istina.”

Bonus video: