Gazdić: Služba NP Durmitor sve kapacitete usmjerila na naplatu ulaznica, treba da shvate šta je nacionalni park

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao i da su službenici u Rožajama dobili zamke za potkornjake kojima je rok istekao 2018. godine

14558 pregleda 37 reakcija 9 komentar(a)

Agencija za zaštitu životne sredine je pokrenula postupak odgovornosti za štetu nastalu nelegalnom sječom smrčevih stabala u Nacionalnom parku Durmitor.

Direktor Agencije, Milan Gazdić, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti da je Agencija po službenoj dužnosti odmah po prijavi izašla na teren i da su zabilježili oko 70 posječenih stabala od ove godine i preko 120 stabala od prošle godine.

On je rekao i da je situacija loša.

"To ukazuje da se na svim tim lokacijama godinama ilegalno sijeku stabla. Najveći problem nije ilegalna sječa, već način na koji se izvodi. U ovom slučaju je to bilo na neprofesionalan način gdje su panjevi ostavljani jako visoko, i preko jednog metra. Nije skidana kora, ostavljani su ostaci i dolazi do suše stabala. To je veliki problem, šumsko izvorište zaraze i pogodno tlo za šumske požare", istakao je Gazdić.

Za ovu situaciju, kaže Gazdić, odgovoran je NP Durmitor jer oni upravljaju tim šumama i lokacijama.

"Mislim da je Služba NP sve svoje kapacitete i kadar usmjerila na drugu stranu, na naplatu ulaznica. Oni treba da shvate šta znači nacionalni park i mnogo više pažnje posvete zaštiti prirode. Naplata karata je bitna, ali treba da shvate zašto NP postoje. NP ne postoje iz razloga da ostvare ogroman profit. Profit koji je ostvaren treba da se ulaže u park", poručio je Gazdić.

Ističe da situacija u svim šumama nije na zadovoljavajućem nivou u Prokletijama, a da se u šumama na Ljubišnji svuda može vidjeti sušenje šuma.

"Moramo da počnemo da radimo na tom problemu. Od kolega iz Uprave za šume iz Rožaja sam dobio jednu fotografiju i bio sam zatečen. Oni su dobili feromonske klopke za potkornjake iz 2016. godine, a njima je rok trajanja dvije godine. Neozbiljno shvatamo ovu situaciju. Imamo veliki problem sa šumama i krajnje je vrijeme da radimo na njihovoj zaštiti", rekao je Gazdić.

. Moram da se zahvalim svim našim eko volonterima i pun je pgoodak formiranje ekovolonterskog tima koji funkcionioše perfektno i svakog dana dobijamo informacije iz cijele Crne Gore. Mislim da će taj tim u budućnosti biti i proširen.

Bonus video: