Više poslanika koji objavljaju duple funkcije, ponedjeljak rok za ostavke

Prvi čovjek Tuzi Nik Đeljošaj tvrdi da funkcija poslanika i predsjednika opštine po Ustavu nije nespojiva

5408 pregleda 7 komentar(a)

Ako do ponedjeljka premijer Dritan Abazović i još šestoro njegovih kolega iz Vlade ne podnesu ostavke na poslaničku funkciju, Crna Gora će dobiti premijera i ministre koji istovremeno sjede u poslaničkim klupama, što je Ustavom zabranjeno.

Konstitutivnom sjednicom Skupštine 27. jula, za 18 poslanika počeo je da teče rok od mjesec dana da odluče da li će da nastave da obavljaju javnu funkciju koju već vrše ili poslaničku. Onima koji do 28. avgusta ne podnesu ostavku na jednu od funkcija prijeti kazna od 500 do dvije hiljade eura.

"Poslanici koji već vrše neku javnu funkciju imaju obavezu da u roku od 30 dana podnesu ostavke na jednu od funkcija koje obavljaju. Na temelju svojih zakonskih ovlašćenja, Agencija za sprječavanje korupcije će pokretati postupke protiv svih onih poslanika iz aktuelnog saziva Skupštine koji ne budu izvršili svoju zakonsku dužnost", rekli su iz ASK-a.

Osim Abazovića, u konfliktu interesa našli bi se i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i njegov partijski kolega iz Bošnjačke stranke, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Duplu funkciju obavljaju i poslanici URE, ministarka ekologije i urbanizma Ana Novaković - Đurović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. Sa liste SNP-a poslanički mandat dobili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Osim njih, i sedam predsjednika opština i jedan predsjednik Skupštine opštine obavljaju i poslaničke funkcije, kao i dva direktora u energetskim kompanijama.

I dok ministri koje je TV Vijesti kontaktirala nisu odgovorili na pitanja, neki od opštinskih funkcionera su rekli da još uvijek nisu odlučili koju funkciju će u narednom periodu da obavljaju, ali će svakako ispoštovati zakonski rok.

"Izjasniću se u zakonskom roku. Čim donesem odluku javnost će biti obaviještena", rekao je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

S druge strane, prvi čovjek Tuzi Nik Đeljošaj tvrdi da funkcija poslanika i predsjednika Opštine po Ustavu nije nespojiva. Kako je kazao, Ustav je jasno precizirao koje su funkcije nespojive sa ministarskom, sudijskom, tužilačkom, ali tako nešto nije nametnuo za lokalnu samoupravu.

"Zakon o sprečavanju korupcije je u ovom dijelu u suprotnosti sa Ustavom, ali naravno da je Ustav iznad svih drugih propisa. Poštovaću Ustav Crne Gore i funkciju poslanika do daljnjeg ću obavljati neprofesionalno, odnosno volonterski, bez naknade, o čemu sam već upoznao generalnog sekretara Skupštine Crne Gore", kazao je Đeljošaj.

Prema saznanjima TV Vijesti, do sada je od 18 poslanika koji obavljaju duple funkcije, samo Vladislav Bojović iz koalicije Za budućnost Crn Gore odlučio da obavlja poslaničku funkciju, pa je podnio ostavku na mjesto generalnog direktora Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine tadašnji premijer Duško Marković i sedam ministara njegove vlade obavljali su dvije funkcije dva mjeseca a ASK je utvrdio da su u konfliktu interesa, ali tek nakon što je izglasana nova Vlada Zdravka Krivokapića.

Bonus video: