Uslovi ispunjeni prije mjesec dana, raskida ugovora još nema: Šta se dešava sa rudnikom Brskovo?

Vlada nije raskinula ugovor, a koncesionar ponavlja da oni nastavljaju da rade na otvaranju rudnika i da neće biti štete po životnu sredinu.

16995 pregleda 5 komentar(a)
Planirani izgled novog rudnika, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Planirani izgled novog rudnika, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Svega par kilometara od centra Mojkovca, seoske kuće, plastove sijena i šumu moglo bi zamijeniti jalovište rudnika olova i cinka. To je plan švajcarske kompanije "Tara resources", koncesionara rudnika Brskovo. Mojkovčani, uprkos izostanku podrške nadležnih institucija, poručuju da to neće dozvoliti.

"Na svega dva kilometra vazdušne udaljenosti od grada bila bi dva velika brda iznad prelijepe doline Tare, koja je naseljena, koja je privredno aktivna, koja je saobraćajno značajna. U svakom pogledu, iznad toga se planira jalovište, planira se akumulacija za potrebe rudnika, dakle, sve ono što koncesionari žele i što možda ni u jednoj zemlji Evrope, ne možda nego sigurno, ne bi mogao da, ne da zatraži, nego da pomisli, kod nas je to preko Ministarstva i u plan unio”, kazao je Miodrag Fuštić iz GI "Zdravi Mojkovac".

Iako su, po klauzuli, uslovi za raskid ugovora o koncesiji sa Švajcarcima ispunjeni još prije mjesec, jer je istekao rok do kada je trebalo da dostave projektnu dokumentaciju Vladi, nadležni iz Ministarstva kapitalnih investicija uporno ćute o daljim planovima za rudnik.

Iz kompanije "Tara resources" ponavljaju da su kompletirali svu potrebnu dokumentaciju, koja je neophodna za dobijanje saglasnosti za projekat.

Iz te kompanije tvrde da su sproveli temeljne procjene i da neće biti štetnog uticaja na životnu sredinu. Mojkovčani, koji se još oporavljaju od rudnika zatvorenog početkom 90-ih, ističu da njegovo ponovno aktiviranje teško da može da prođe bez štete.

"Kao ljekar sa 33 godine radnog staža, sa medicinske strane gledišta, ja sam protiv otvaranja rudnika. Zbog čega - zato što smo imali jedan rudnik koji je zatvoren, a nama su ostala oboljenja, umiranja, i nažalost proširena groblja. Što se tiče ekologije, životne sredine, rijeke Tare, to bi sve bilo zagađeno. Pa da li bi vi za vaše dijete na mojkovačkoj pijaci, ako bi rudnik bio otvoren, kupili jaja, mlijeko ili nešto? Sigurno da ne bi. I ono što vi ne biste željeli u svome dvorištu, nemojte da poturate nikom drugom”, rekao je Milovan Bogavac.

Stav predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića i dalje nije poznat iako je priča odavno aktuelna. S druge strane, odbornik liste "Ne damo Mojkovac" Danilo Đurović, koja je dio lokalne vlasti, je jasno protiv rudnika.

"Imamo obećanja da će se u septembru održati tematska Skupština na kojoj će se razmatrati šta će dalje sa Mojkovcem biti, u kom pravcu će ići i šta će zapravo biti sa rudnikom, i tu ćemo zauzeti zajednički stav koji ćemo uputiti Vladi i Ministarstvu ekologije”, istakao je Đurović.

Đurović podsjeća da su još u maju Ministarstvu ekologije poslali 40 pitanja u vezi sa nejasnoćama koje se tiču projekta rudnika, ali odgovora nema.

"Ako dođe do otvaranja rudnika, nama ništa drugo ne preostaje nego da na ulicama branimo naš ponos i naše dostojanstvo”, poručio je Đurović.

Sagovornici Televizije Vijesti kažu i da je prostor budućeg rudnika pod zaštitom UNESKA, kao dio Nacionalnog parka Biogradska gora i da se I to mora poštovati.

Bonus video: