Divlja gradnja cvjeta na Žabljaku: Ko je kriv za urbanistički haos?

Prvi čovjek Žabljaka konstatuje da je grad zapljusnut talasom divlje gradnje i da im država nije obezbijedila stalno prisutnog građevinskog inspektora, iako rad postojećeg ne daje rezultate.

23605 pregleda 105 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Uprkos bombastičnim najavama aktuelne Vlade i Ministarstva ekologije i prostornog planiranja da će se obračunati sa urbanističkim haosom i bespravnom gradnjom na Žabljaku, ne samo da nijesu porušeni nelegalni objekti, već je u međuvremenu sagrađeno mnogo novih.

Prvi čovjek Žabljaka konstatuje da je grad zapljusnut talasom divlje gradnje i da im država nije obezbijedila stalno prisutnog građevinskog inspektora, iako rad postojećeg ne daje rezltate. I ekolozi konstatuju da je nelegalna gradnja eskalirala, dok iz resornog Ministarstva samo poručuju kako imaju manjak inspektora, te da jedan uz Žabljak pokriva jos Pljevlja i Šavnik.

"Inspektori dođu, odrade posao, stave blombe, trake i ukoliko oni odu s terena, gradnja se nastavlja", kaže Milika Ostojić iz Službe komunalne policije i inspekcije Žabljak.

Na Žabljak dolazi urbanističko-građevinski inspektor iz Pljevalja. Njegovim radom nije zadovoljan prvi čovjek Opštine, Radoš Žugić, koji tvrdi da lokalne službe ne mogu mnogo da učine, pošto po zakonu kontrolišu samo pomoćne objekate i one do 30 metara kvadratnih.

"Tu je prisutan jedan trend. Petak popodne, kad se zna da inspekcijske službe ne rade izlivaju se ploče, izlivaju se temelji i vi već do ponedjeljka imate gotov i ukrovljen objekat. Žabljak je napadnut i zapljusnut talasom divlje gradnje", kazao je Žugić.

To potvrđuju i podaci Urbanističko-građevinske inspekcije pri Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja.

Kako navode u toku ove godine izvršeno je 50 inspekcijskih nadzora i donijeta su 32 rješenja o zabrani građenja, četiri rješenja o rušenju objekata, na 6 objekata je izvršena kontrola po prijavi građenja na teritoriji opštine Žabljak i na 6 objekata izvršena kontrola i proslijeđeno na dalju nadležnost i postupanje drugim nadležnim organima.

Inspekcija se žali na nedostatak kadra, pošto Žabljak, Pljevlja i Šavnik pokrivaju dva inspektora, umjesto predviđenih pet. Objašnjavaju da traže rušenje objekta, ako se nakon njihove zabrane gradnja nastavi, a ako oni koji vrše nadzor objekat ne sruše pristupa se administrativnom izvršenju rješenja.

Ipak, Televizija Vijesti je ostala uskraćena za odgovor ko treba da zaustavi bespravnu gradnju i kada će se to desiti.

Ekološki aktivisti, nemaju dilemu.

"Za problem divlje gradnje isključivo je odgovorna država Crna Gora. Kako zbog nedonošenja adekvatnih prostornih planova, tako i zbog nesprovođenja adekvatnog inspekcijskog nadzora koji bi za cilj imao procesuiranje I kažnjavanje počinioca ovog krivičnog djela" rekao je Miloš Lazarević iz Koalicije za održivi razvoj.

U Koaliciji za održivi razvoj naglašavaju i da se nelegalna gradnja iz treće I druge zaštićene zone probila u prvu. Kao primjer uzimaju kuću pored Barnog jezera koju je inspekcija zapečatila prošle godine kad je počela gradnja, ali je danas ipak završena.

"Na kojem smo nivou u Crnoj Gori kada se ovakvi objekti grade u prvoj zoni zaštite NP Durmitor koji je UNESCO prirodna baština", upitao je Lazarević.

Predsjednik Opštine kaže da je ključ u obezbjeđivanju inspektora koji će biti stalno prisutan u gradu. Otkriva i da se država nedavno oglušila o taj zahtjev.

"Građevinski inspektor je nasušna potreba, nešto što Žabljaku treba prije bilo koje institucije koja bi se otvorila. U jednom razgovoru sa resornom ministarkom, mi smo pitali da jedan građevinski inspektor u toku sezone boravi tu i kontroliše divlju gradnju. Nijesmo naišli na razumijevanje", istakao je Žugić.

Ekolozi zaključuju da se ovaj problem nece riješiti sve dok političke elite ne shvate važnost kvalitetnih prostornih planova i dok investitorski urbanizam i žmurenje na nelegalnu gradnju radi partijske koristi ne postanu prošlost.

Bonus video: