Ministarstvo stopiralo izbor najboljeg kandidata izmjenama akta o sistematizaciji

Dragana Radulović Sekulić prošla je sve testove i intervju za pozicije u Ministarstvu prosvjete. Istog dana po obavljenom intervjuu generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra, donosi odluku da se po oglasima ne vrši izbor

20333 pregleda 148 reakcija 21 komentar(a)

Podgoričanka Dragana Radulović Sekulić bila je najbolja na konkursu Ministarstva prosvjete za dva savjetnička mjesta, ali je nakon obavljenog intervjua umjesto odluke o izboru obaviještena da je resor kojim jos rukovodi Miomir Vojinović istog dana odlučio da uđe u izmjenu akta o sistematizaciji i time stopirao njen izbor.

Radulović Sekulović, koja sa diplomom fakulteta, radi kao medicinska sestra u vrtiću, tvrdi da se radi o nezakonitoj odluci i da će tražiti utvrđivanje krivične odgovornosti.U Ministarstvu prosvjete na ovu temu ćute .

Nakon što se u januaru prijavila na dva oglasa Ministarstva prosvjete i prošla sve faze testiranja tokom proteklih pola godine, očekivala je da će od jeseni početi angažman u tom resoru.

"Konkurs je u Upravi za ljudske resurse sproveden regularno, i na samom testiranju i provjeri znanja kandidata ja sam se pokazala kao jedini i najbolji kandidat za dva radna savjetnička mjesta u Direkciji za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvjete i kako sam bila jedini kandidat koji je zadovoljio u postupku, očekivala sam da će 20.7. Ministarstvo po finalnom intervjuu zapravo donijeti odluku o mom izboru, međutim dočekala me je jedna neprijatna situacija", kaže ona.

Istog dana po obavljenom intervjuu sa Radulović Sekulić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra Miomira Vojinovića, donosi odluku da se po oglasima ne vrši izbor uz sljedeće obrazloženje.

"Ministarstvo prosvjete je donijelo Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta od 20. jula 2023. godine i dostavilo ga na mišljenje nadležnim državnim organima a radi dostavljanja Vladi Crne Gore na usvajanje. Navedenim Pravilnikom, vršiće se novi raspored službenika i namještenika, čime se mijenjaju odlučujuće činjenice koje utiču na donošenje odluke", navodi se u aktu.

Ovakvo obrazloženje Radulović Sekulić smatra neutemeljenim.

"Znam da je protivzakonito da mijenjate sistematizaciju čak i u toku trajanja konkursa, u toku testiranja kandidata, a kamo li u toku odlučivanja o izboru kandidata zato da biste najboljeg kandidata diskriminisali jer vam ne odgovara".

Iz Ministarstva su tražili da se ova tema prolongira za sljedeću nedjelju, iako je javnost o njoj upoznata još prošlog vikenda, ali se oni povodom toga nisu oglašavali.

da

Bonus video: