TV Vijesti u obilasku Instituta: Pacijenti zadovoljni, nadaju se da će nadležni pomoći

Samo u posljednje tri sedmice otišlo je pet medicinskih sestara, a Institut koji je nekad brojao oko 100 ljekara sada ih ima svega 16, od kojih pet penzionera

13793 pregleda 169 reakcija 5 komentar(a)

Dok zaposleni mjesecima sa protesta upozoravaju da se hitno mora spasiti Institut Simo Milošević u Igalu, a nadležni sabiraju dugove i tumače procedure tragajući za rješenjima, u ovom poznatom i jedinstvenom lječilištu na Mediteranu trenutno boravi više od 800 pacijenata.

Iako dio objekata i opreme vapi za renoviranjem i obnavljanjem, najveća prijetnja za ovu renomiranu ustanovu je odlazak kadra. Samo u posljednje tri sedmice otišlo je pet medicinskih sestara, a Institut koji je nekad brojao oko 100 ljekara sada ih ima svega 16, od kojih pet penzionera.

Pacijenti su jedinstveni u stavu da ovu ustanovu, u kojoj se, kako kažu, vraćaju u život, drže ljudi, pa zato mole nadležne da ih čuju i vide.

Ovog ljeta, neki objekti Instituta u Igalu, prvi put su zatvoreni.

„250 pacijenata u prvoj fazi Instituta, i 624 pacijenta u drugoj fazi, znači trenutno imamo preko 800 gostiju i pacijenata. Pretežno su to pacijenti koji su došli preko Fonda zdravstva, ali imamo pacijente iz inostranstva i 120 Norvežana, imamo tu i Holanđane, goste sa prostora ex Jugoslavije“, kaže v.d. direktora Savo Marić.

Oni sa kojima je ekipa TV Vijesti razgovarala u različitim paviljonima prenose utiske.

“Imam probleme sa kičmom, sa zglobovima... Opravak mi jako pomaže, godišnje kad dođem, deset dana, mnogo mi znači za cijelu godinu“, kaže Vladimira.

„Dolazim već 13 godina, sa prijateljima, mužem, kako koje godine, uglavnom iskustva su odlična. Nemam riječi za uslugu koju ovdje imam...“, rekla je Jadranka iz Banja Luke.

Za sestre Ivu i Janu iz Podgorice, dolazak u jedinu ustanovu u zemlji za rehabilitaciju više je od terapija i tretmana, a dolaze od rođenja ….

Dok se čekaju dokazi i odgovornost, dug je dostigao 30 miliona, ali Marić ne gubi nadu da država može uvećati svoj udio od 56 odsto u ovoj ustanovi, i onda reagovati kako bi se Institut spasio.

Bonus video: