Šćepanović: Spajanje resora nauke i prosvjete bilo bi korak unazad

Ministarka je kazala da je stav i akademske zajednice, sa kojom su imali konsultacije, da ta dva resora ne bi trebalo objediniti

14766 pregleda 30 reakcija 19 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović kazala je da objedinjavanje resora prosvjete i nauke ne bi bilo dobro rješenje za naučno-istraživačku i akademsku zajednicu u Crnoj Gori.

Rekla je, između ostalog, da je to stav i akademske zajednice sa kojom su imali konsultacije.

Podsjetila je na dobre rezultate u odnosu na preporuke Evropske komisije, u periodu kad su resori nauke i prosvjete bili odvojeni.

"Poglavlje 25 je ono koje je dobijalo najbolje ocjene. Zašto sada ići korak unazad, objedinjavati nauku sa prosvjetom, kad nam ovako dobro ide", kazala je ona u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ministarka je ukazala da su, nakon iznošenja takvog stava prilikom izrade Nacrta zakona o Vladi, krenuli i u aktivnije analize, koje su pokazale da se naučno-istraživačka djelatnost uglavnom realizuje na ustanovama visokog obrazovanja.

Smatra da bi trebalo formirati ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i inovacija. "Oblast inovacija Nacrtom zakona o Vladi nije ni prepoznata, nije jasno gdje se nalazi. Te oblasti su međusobno isprepletane", istakla je.

Analizom je zaključeno, kako je naglasila, da bi bilo prirodno da sve što se dešava na ustanovama visokog obrazovanja bude pod jednim krovnim ministarstvom.

Nakon analize su, dodaje, krenuli i u konsultacije sa akademskom zajednicom, Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti, Savjetom za istraživačku djelatnost...

"Oni imaju upravo taj stav - ne spajati nauku i prosvjetu, odnosno - visoko obrazovanje je mnogo bliskije inovaciji i inovacionoj djelatnosti. To kažu rukovodstva tih ustanova, to kažu ljudi", kazala je ministarka Ščepanović.

Podsjetila je da su u ovoj godini povećali budžet za naučno-istraživačku i inovacionu djelatnost za više od 50 odsto u odnosu na 2020. i nekadašnji najveći budžet.

Bonus video: