Asistenti za prevenciju nasilja u školama do kraja prvog polugodišta, neće biti problema sa grijanjem

"Obučićemo ljude koji će unutar školskog sistema raditi intenzivno sa đacima i prevenirati bilo koju negativnu pojavu", kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić

8307 pregleda 10 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Milijana Vukotić Jelušić, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, kazala je da bi škole do kraja prvog polugodišta trebalo da dobiju asistente za prevenciju nasilja.

Za sada se, kako je rekla u Bojama jutra na TV Vijesti, ne radi na tome da škole imaju zaštitare, već da se osposobe asistenti za prevenciju nasilja.

"Početkom septembra će biti raspisan konkurs od stranke Policijske akademije, obučićemo ljude koji će unutar školskog sistema raditi intenzivno sa đacima i prevenirati bilo koju negativnu pojavu", rekla je ona, dodavši da je plan da sve škole imaju takvog asistenta i da obuka traje mjesec dana.

Vuković Jelušić je, na pitanje da li je moguće da predstojeće školske godine bude problema sa grijanjem, naglasila da ima dovoljno energenata i da su ugovori validni do sredine januara sljedeće godine.

"Već smo otvorili pozive za nove dobavljače, iz ove perspektive ne vidim da može biti taj problem u ovoj školskoj godini", kazala je ona.

Državna sekretarka je rekla da će skoro sve škole početi sa redovnom nastavom u ponedjeljak. Četiri škole će zbog rekonstrukcije nastavu u ponedjeljak početi onlajn, dok je jedna ustanova iskoristila mogućnost da odgodi početak školske godine za pet dana.

Vukotić Jelušić je rekla da je u osnovne škole upisano oko 7.500 prvaka, a u srednje škole njih 7.000.

Govoreći o gradnji novih škola, podsjetila je da je u toku javni konkurs za idejno rješenje za školu u podgoričkom Siti kvartu, da će se graditi škola na Karabuškom polju...

Na pitanje da li je tačna informacija da 60 nastavnika iz matematike pred penzijom, rekla je da "vjerovatno jeste". "Moramo pronalaziiti način za prekvalifikaciju postojećeg kadra, jer čekanje da se školuju kadrovi koji će biti adekvatni je dugotrajan proces", ukazala je.

Vukotić Jelušić je, kada je u pitanju slučaj prepisivanja na eksternoj maturi krajem prošle školske godine, upitana da li su ponizili nastavnike time što su uvažili rezultate, kazala kako ne misli da je to slučaj.

"Imali su priliku da ponovo pregledaju radove. Niko đacima nije pružio dokaz o tome na koji način se prepisivalo, nisu im dali na uvid radove. To je početak i kraj problema. Zbog toga je zauzet stav da treba pristupiti ponovnom vrednovanju", dodala je.

Rekla je, ipak, da postoje propusti i da u hijerarhiji odgovornosti niko nije prozvan.

"Imam informaciju da će se mijenjati pravilnici. Postoje očigledno problemi u ingerencijama za sprovođenje disciplinskih odgovornosti, uopšte postavljanja pitanja odgovornosti i samog načina odabira test administratora. Imamo ljude koji su na samim testovima dozvoljavali prepisivanje, da li je neko snosio odgovornost? Nije. Da li se zna da su postojali takvi nastavnici, zna se. Zašto jedni druge nisu sprečavali, zašto direktori nisu postavili pitanje odgovornost nastavnika koji su bili test administratori, koje su oni predložili? Ministarstvo je za puno stvari odgorno, ali za ovo ne", ocijenila je ona.

Vukotić Jelušić je, na pitanje da li će biti smijenjen direktor Pomorske škole u Kotoru, nakon što je inspekcija utvrdila da postoje elementi da se on razriješi, rekla da je to pitanje koje se mora postaviti resornom ministru.

"Što se mene tiče, za mnogo manje prestupe bi ostajali bez direktorskih pozicija", rekla je ona.

Kazala je da je loš splet okolnosti možda mogao biti razlog što se nije ragovalo, ukazujući da je inspekcijski nadzor obavljen u trenurku kad se dešavala smjena direktora direktorata, da je većina direktora "zatekla prazne stolove bez podataka", da je uslijedio i hakerski napad...

Sa druge strane, dodala je, tu je i izvještaj Zavoda za školstvo o kvalitetu izvođenja nastave u toj školi, koji je pozitivan.

Bonus video: