Bajraktari se ne protivi gradnji u Borovoj šumi

"Jedino što je naš apel je da se to tretira pažljivo. Ne vidim problem u tome. Mislim da je Ulcinj opština koja ima ubjedljivo najmanje građevinske površine"

19437 pregleda 44 reakcija 15 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Prostorno urbanističkim planom na potezu od hotela Albatros do rta Đerane, gdje su zelene površine - šuma i borova šuma, predviđena je gradnja, a predsjednik opštine Ulcinj, Omer Bajraktari koji dolazi iz zelene partije Građanskog pokreta URA, kaže da načelno nije protiv izgradnje na prostoru Borove šume

"PUP-om opštine Ulcinj koji je usvojen 2017. godine predviđena je gradnja na tom potezu. Maltene od hotela Galeb pa do rta Đerane. Ima jedan manji dio koji se odnosi na Borovu šumu", rekao je Bajraktari:

Upitan da li podržava gradnju na tom potezu, odgovara:

"Mi kao opština Ulcinj na nekoliko sastanaka u Ministarstvu održivog razvoja smo rekli naš stav, da mi u tom dijelu nismo protiv gradnje. Jedino što je naš apel je da se to tretira pažljivo. Ne vidim problem u tome. Mislim da je Ulcinj opština koja ima ubjedljivo najmanje građevinske površine".

I dok Bajraktari nije protiv gradnje na prostoru gdje je danas praktično netaknuta priroda, protivi se izgradnji na potezu od nekadašnjeg hotela Galeb pa do Albatrosa.

"Smatramo kad se bude izgradio novi Galeb i novi Jadran da ljudima treba i malo zelenila i da tad treba da se vidi šta ćemo sa tim".

Zeleni nevladini aktivisti upozoravaju međutim da bi sprovođenje ovog plana i gradnja u Borovoj šumi predstavljali još jedan atak na građane i prostor Ulcinja.

"Samo žele zbog ličnih interesa i profita da sprovedu taj plan. To je duboko antiulcinjski, antiprirodni i anticivilizacijski čin. Oni koji to rade su veliki protivnici Ulcinja i Ulcinjana", rekao je Dželal Hodžić iz NVO "Zeleni korak".

Predsjednik ulcinjskog parlamenta, Ardijan Mavrić, koji dolazi iz redova Force smatra da plan, cijelo ovo područje treba da tretira kao jedinstvenu cjelinu, kako bi svi mogli da imaju korist. On ukazuje i na aktuelni problem narušavanja prostora u maslinadi, uz bojazan da bi se isto moglo desiti sa Borovom šumom.

"Evo danas vidite kako se u tom dijelu gradi... određene kućice, ovaj može, ovaj ne može. Ja nisam pristalica toga da svako za sebe nešto radi. To mora, ako već treba da se dozvoli da se nešto gradi i u tim djelovima, da bude striktno kontrolisano. Ovako svi pojedinačno mislim da ćemo sve uništiti", rekao je Mavrić.

S druge strane, u civilnom sektoru ističu da ovi planovi nisu vrijedni razmatranja, te da je konačno vrijeme da u Ulcinj počnu da se donose zdrave odluke

"Vrijeme je da o Ulcinju odlučuju Ulcinjani, dobronamjerni, a ne korumpirane osobe sa strane ili sa ovog područja", rekao je Hodžić

Bonus video: