Suđenje vođama kavačkog klana u Sloveniji iznjedrilo nove iformacije o funkcionisanju kriminalne organizacije

Upravo su Crnogorci bili ti, koji su u Sloveniji osnovali ispostavu i stavili je pod strogi nadzor, tvrdi slovenačko tužilaštvo

15032 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Suđenje vođama kavačkog klana u Sloveniji iznjedrilo je nove, do sada neobjavljene informacije o funkcionisanju ove kriminalne organizacije.

Svjedok-saradnik iznio je detalje o načinu distribucije droge, cjenovnik prevoza, ali i kako je slovenački ogranak kavačkog klana plaćao danak crnogorskom, uključujući i poligrafska ispitivanja.

Da nisu okoreli kriminalci, ujediniteljski kapacitet kavačkog klana možda bi nadmašio i samog Tita. O ujedinjenju Jugoslavije kroz kriminalne strukture piše zagrebački Jutarnji List, a izvještavaju i brojni slovenački mediji.

Novinarka slovenačkog lista "Večer", Damijana Žist za TV Vijesti kaže, da je Slovenija kavčanima bila glavni distributivni centar droge za Evropu.

"Iz više od 600 strana optuznice proizlazi da je organak kavčana imao glavno skladište droge u Sloveniji, u Gorenjskoj regiji, odakle su kuriri vozili drogu u zapadnu Evropu pa čak i Srbiju", kazala je ona.

Upravo su Crnogorci bili ti, koji su u Sloveniji osnovali ispostavu i stavili je pod strogi nadzor, tvrdi slovenačko tužilaštvo.

"Prema riječima svjedoka-saradnika vezni član između slovenačke jedinice i matične crnogorske jedinice kavčana je bila osoba nazvana “Leviteze” u pitanju je crnogorski državljanin iz Španije koji je drogu dobavljao za obje države. Iz optužnice proizlazi i da su šefovi slovenačke jedinice Klemen Kadivec i Filip Vrzić morali dobiti dozvolu iz Crne Gore za djelovanje i transakcije", navela je Žist.

Pored dozvola za rad, slovenačka ispostava je matičnoj, crnogorskoj organizaciji, plaćala takozvani “porez” na prodaju.

"Tužilaštvo tvrdi da je slovenačka ispostava plaćala “porez” crnogorskim šefovima i da su preko njih kupovali drogu u Španiji. Kada bi se dešavalo nešto nepredviđeno vođe slovenačkih kavčana su morale da putuju u Beograd na sastanke i poligrafska ispitivanja, to je bio slučaj i kada su nestali novac i droga 2019", dodala je Žist.

Nakon problema u distribuciji i brojnih hapšenja, vođenje slovenačke ispostave preuzima hrvatski državljanin, kaže novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

"Glavna odredišta u Hrvatskoj su bili Zagreb, Split i Rijeka što ne treba čuditi s obzirom da su to gradovi u kojima je najveća ponuda i potražnja za kokainom", rekao je Miljuš.

Miljuš navodi da je prevoz kilograma kokaina na relaciji Rijeka - Zagreb koštao 750 eura. Nešto bolje prolazili su slovenački kuriri sa platom od 1.000 do 2.000 eura po kilogramu kokaina. Sav zarađneni novac, ulagao se, sinhronizovano.

"Tu je bitno da oni ulažu novac u nekritnine u Hrvatskoj da se nedeljno između tri do četiri kilograma marihuane i velike količine kokaina dovoze u Hrvatsku kao i da su neki imali hrvatske dokumente dobijene u Karlovcu", dodao je Miljuš.

Kavački klan nije jedina kriminalna organizacija iz Crne Gore čijim se članovima sudi u Sloveniji. Pored njih, sudi se i škaljarcima kao i grupi Darka Šarića.

Bonus video: