Raspisan konukrs za asistente za prevenciju nasilja i vandalizma, obuka do kraja septembra

Novović navodi da će se proces završiti do kraja kalendarske godine, jer je potrebno da se stvore zakonski preduslovi. Program bi trebalo da počne sa primjenom sljedeće kalendarske godine.

3347 pregleda 0 komentar(a)

Konkurs za asistente za prevenciju nasilja i vandalizma u školama je otvoren juče, a njihova obuaka će se obaviti u toku septembra, rekao je u Bojama jutra Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

Navodi da će se proces završiti do kraja kalendarske godine, jer je potrebno da se stvore zakonski preduslovi. Program bi trebalo da počne sa primjenom sljedeće kalendarske godine.

Asistenti će sami plaćati obuku, a Novović nije upoznat kolika je njena cijena.

"Uloga asistenta je da evidentira, sprečava, informiše. Njegova najveća uloga će biti u dvorištu i hodnicima jer su istraživanja pokazala da se tamo najviše vrši nasilje".

Program je, rekao je Novović, urađen jođ 2019. godine, za vrijeme mandata Damira Šehovića.

"U školama preko 300 učenika je jedan pedagog ili psiholog, u školama preko 700 i pedagog i psiholog, a preko 1.400 mogu da biraju i treću osobu. Kadra ima dovoljno i na zavodu", rekao je Novović.

Prema planu, oko 60-ak škola imaće pravo nda zaposli asistenta, a tačan broj biće poznat kada škole Ministarstvu dostave podatke o broju učenika.

Bonus video: