Plate u podgoričkom "Vodovodu" kasne prvi put u 23 godine, Šaranović: Bivše rukovodstvo odgovorno za trenutno stanje

Zaposleni u podgoričkom “Vodovodu” do sjutra bi trebalo da prime avgustovsku platu

13830 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Zgrada podgoričkog Vodovoda, Foto: Luka Zeković
Zgrada podgoričkog Vodovoda, Foto: Luka Zeković

Radnici “Vodovoda”, njih 560, i dalje čekaju platu za avgust. Da im plata kasni prvi put u 23 godine, javnost je obavijestila opoziciona Demokratska partija socijalsta (DPS), optužujući novu podgoričku vlast za nesposobnost. Oni, pak, za stanje u Vodovodu optužuju bivše rukovodstvo.

"Demokratska partija socijalista odgovorna za to što je Vodovod na današnji dan dužan preko pet i po miliona eura. Samo kada su u pitanju doprinosi na zarade, koji nisu uplaćivani još od februara, Vodovod na današnji dan duguje preko 750 hiljada eura. Prema dosadašnjim analizama utvrđeno je da je višak zaposlenih čak do 30 odsto, što je najbolja potvrda tezi da je Vodovod bio najveća partijska baza partijskog zapošljavanja”, kazao je Danilo Šaranović, zamjenik gradonačelnice Olivere Injac.

Šaranović kaže da im je isplata zarade prioritet i da čine sve da je isplate najkasnije sjutra. Na pitanje zašto plate po prvi put u “Vodovodu” kasne, ovako odgovara.

"Zbog toga što su prihodi od osnovne djelatnosti Vodovoda, do tri puta manji od samih troškova. Ovakvo stanje se može nazvati predstečajnim stanjem”, objašnjava Šaranović.

Istovremeno, iz DPS-a su objavili da je Upravni odbor Vodovoda, dok kasne plate zaposlenima, pripremio odluku o povećanju zarade novom direktoru Ratku Vujoviću. Ironično poručuju da se tu najbolje vidi odgovornost nove gradske uprave.

"Dok 560 zaposlenih u gradskom “Vodovodu” još uvijek nije primilo avgustovsku platu, Upravni odbor preduzeća povećava zaradu izvršnom direktoru. Za rubriku “vjerovali ili ne”", poručio je Ivan Vuković, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

"Ta odluka neće biti primjenjena, iz razloga što je ta odluka stavljena van snage, ona neće proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo. Kada utvrdimo po čijem zahtjevu je traženo da se poveća koeficijent za zaradu izvršnog direktora, od odgovornog lica ćemo naravno tražiti odgovornost”, rekao je Šaranović.

Šaranović optužuje bivšu upravu Vodovoda da je čak 84 zaposlena postavila na neku vrstu rukovodećih pozicija.

"Da direktor ima dva zamjenika, pet pomoćnika direktora, pet direktora sektora i desetine drugih rukovodilaca sektora i šefova. A imate nekoliko direktora, dakle ljudi koji primaju zarade od 1500 eura, godinama ne dolaze na posao”, naglasio je Šaranović.

Šaranović na kraju kaže da će izmjenom Statuta smanjiti broj izmišljenih funkcija, racionalizovati troškove i vrednovati rad, a ne partijske zasluge.

Bonus video: