TV Vijesti: Bečić neće da presudan glas za predsjednika Skupštine obezbijedi bilo ko sa liste koju je predvodio DPS

Nakon pregovora o novoj Vladi, koje mandatar Milojko Spajić vodi već skoro mjesec dana, iz PES i zvanično kažu da su pri kraju

47125 pregleda 442 reakcija 131 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Dok se pregovori o novoj vladi privode kraju, o tome će večeras neformalno razgovarati i lider Pokreta Evropa sad (PES) i mandatar Milojko Spajić i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, saznaje nezvanično Televizija Vijesti.

U međuvremenu, iz PES-a su Televiziji Vijesti potvrdili da su pregoori sa onima koji su mandatara podržali na konsultacijama za predsjednika u završnoj fazi i da se uskoro očekuje inicijativa za nastavak sjednice Skupštine i izbor šefa parlamenta.

U susret tome, Televizija Vijesti nezvanično saznaje i da je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio svojim stranačkim kolegama da neće dozvoliti da presudan glas za izbor predsjednika Skupštine obezbijedi bilo ko sa liste koju je predvodio DPS (Demokratska partija socijalista).

Nakon pregovora o novoj Vladi, koje mandatar Milojko Spajić vodi već skoro mjesec dana, iz PES i zvanično kažu da su pri kraju.

"Ulazimo u završnicu pregovora. Pregovori, ipak, još uvijek traju sa onim partijama koje su dale podršku mandataru Spajiću za sastavljanje vlade. Znači, ne pregovaramo sa DPS-om i njihovim koalicionim partnerima, niti sa građanskim pokretom URA", kazao je Miodrag Laković, poslanik PES-a.

Iako ne precizira da li će to biti naredne sedmice, Laković kaže da uskoro slijedi inicijativa za nastavak sjednice Skupštine i izbor šefa parlamenta.

"Mi smo u našem poslaničkom klubu već to obavili i misilim da će se taj proces finalizovati vrlo brzo i očekujemo nastavak sjednice za izbor predsjednika parlamenta. Očekujemo jednu povećanu odgovornost svih učesnika u ovom procesu i da što prije dođemo do dogovora jer on nije bitan samo za političke aktere već za Crnu Goru i njene građane, i bitno je da otkočimo procese", rekao je Laković.

A dok se gotovo mjesec i po čeka na nastavak konstitutivne sjednice novog saziva Skupštine, stiže i stav kandidata za novog šefa parlamenta.

Prema nezvaničnim saznanjima TV Vijesti, lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je svojim stranačkim kolegama da neće dozvoliti da presudan glas za izbor za predsjednika Skupštine Crne Gore obezbjeđuje bilo ko sa liste "Zajedno" koju je predvodio DPS, jer je to lista i politika koja je poražena na izborima.

Aludirajući na poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenku, Bečić je, prema informacijama TV Vijesti, rekao kako nije moguće da od bilo kojeg poslanika sa liste koju je predvodio DPS, zavisi parlamentarna većina ili izvršna vlast.

Sve druge opcije za Demokrate su prihvatljive, u skladu sa programskim i kadrovskim principima, te unutrašnjim i spoljnopolitičkim prioritetima, koji moraju biti očuvani.

Kažu da će formiranje buduće vlasti uveliko zavisiti od pregovaračke vještine, ali smatraju i da niko iz Demokrata ne može biti kriv zbog grešaka koje su pregovarači napravili i moguće izgubili šansu da budu dio vlasti.

U međuvremenu lider URE i premijer Dritan Abazović negira tvrdnje funkcionera PES Andreja Milovića da URA više nije prihvatljiva međunarodnim partnerima u Vladi.

"Nas međunarodni partneri mole da budemo dio vlasti da bi kontrolisali, i ja nisam siguran da će ti ljudi biti dio izvršne vlasti. Prvo su krenuli od 54, pa 49, sad jure 41. Sretno bilo, torta čeka. Moraćemo je prebaciti iz frižidera u zamrzivač kako je krenulo", rekao je Abazović.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković, pak, ocjenjuje da je, zbog pritisaka sa svih strana, teško formirati novu vladu i da dosta zavisi od odnosa unutar PES-a.

"Ne znam što će se desiti između Milatovića i Spajića, nadam, se da će biti dovoljno odgovorni obojica da shvate da je neophodno da Crna Gora formira vladu. Mi sada hvatamo posljednji voz za EU" rekla je Ćalović Marković.

Ona kaže i da je koalicija Za budućnost Crne Gore učinila sve što je mogla da od sebe napravi vrlo teško prihvatljivog partnera

"Partnera za kojeg ne znate za šta se zalaže, šta od njega možete da očekujete i ko donosi odluke – da li donose odluke oni, ili njihovi finansijeri iz inostranstva", poručila je ona.

I dok Ćalović Markovć ističe da za deblokadu pravosuđa nije nužna podrška vladi od preko 41 poslanika, iz PES-a poručuju kako na tom planu očekuju saradnju sa svima, uključujući i koaliciju Za budućnost Crne Gore.

Bonus video: