Direktor Agencije za zaštitu konkurencije: Zaustaviti dalji rast cijena namirnica

Jovović je rekao da je akcija "Stop inflaciji" dala kratkoročni rezultat, ali da je potrebno naći dugoročnije rješenje koje će građanima omogućiti da "mogu normalno funkcionisati". Pozvao kompaniju Lidl da kažu "ukoliko imaju neke opstrukcije na tržištu Crne Gore"

13365 pregleda 81 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti
Ilustracija, Foto: TV Vijesti

Nebojša Jovović, direktor Agencije za zaštitu konkurencije, kazao je da značajno povećanje cijena životnih namirnica predstavlja značajan pritisak na budžet građana i da kao institucija moraju djelovati kako bi pronašli način da se taj trend zaustavi.

"Došli smo u situaciju da građani ne mogu isfinansirati osnovne potrebe, što je apsolutno neprihvatljivo. (...) Za naš standard je ovo neizdrživo", kazao je Jovović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekao je da je akcija "Stop inflaciji" dala kratkoročni rezultat, ali da je potrebno naći dugoročnije rješenje koje će građanima omogućiti da "mogu normalno funkcionisati".

Jovović je rekao da je analiza tržišta maloprodaje, odnosno cijena namirnica u velikim trgovinskim lancima, čiju izradu je naložio kako bi se eventualno vidijelo da li je došlo do kršenja Zakona o zaštiti konkurencije, kompleksna i da je potreban "određeni vremenski period" kako bi se kvalitetno uradila. Nije imao konkretan odgovor kada bi to moglo biti.

"Ukoliko se ispostavi da je u dijelu naših nadležnosti došlo do kršenja Zakona o zaštiti konkurencije, Agencija ima mogućnost pokretanja ispitnog i prekršajnog postupka protiv učesnika na tržištu. Kazne za povrede konkurencije su veoma velike, kreću se od jedan do 10 odsto prihoda u godini koja prethodi povredi konkurencije", naglasio je Jovović.

Kazao je da, otkako je direktor Agencije, nisu imali opstrukcija u radu, kada je u pitanju odnos sa trgovinskim lancima.

Jovović je, između ostalog, ukazao da Agencija još uvijek nema mogućnost direktnog kažnjavanja učesnika na tržištu. "Nadam se da će doći do izmjena regulative, gdje će kaznena doći kao direktni mehanizam u Agenciji", dodao je.

Jovović je rekao da je saglasan sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem da povećanje cijena goriva ne može biti alibi za povećanje cijena namirnica u trgovinskim lancima.

"Imam razumijevanje da su porasle cijene goriva i imamo drugih faktora koji su uticali - inflacija, povećanje zarada, nestabilnost tržišta u zemljama Evrope i šire. Više je faktora koji su uticali na povećanje cijena. Međutim, ne bih imao razumijevanja ukoliko troškovi koji su nastali nisu proporcionalni maržama i cijenama. U jednom dijelu povećanje troškova razumijem ako je to bilo proporcionalno, ali ako je to bio alibi ili momenat da se iskoristi da se povećaju cijene, to ne. Jedna od radnji Agencije će biti usmjerena i ka sagledavanju koliko su to cijene porasle, koje su to marže...", kazao je on.

Lidl da kaže ako ima opstrukcija

Jovović je, upitan da li bi ulazak kompanije Lidl na tržište mogao promijeniti cjenovnu politiku, kazao da podržava svaku inicijativu gdje će doći do zdravije konkurencije na tržištu.

Kazao je da im se Lidl dosad nije obratio u cilju odobravanja učešća na tržištu.

"Predstavnici te kompanije, ukoliko imaju neke opstrukcije na tržištu Crne Gore, treba to da kažu i zašto ne mogu ući na tržište. Država i sve institucije treba da podrže takvog investitora koji bi, po mišljenju svih ekonomskih analitičara, dao doprinos u cilju smanjenja cijena", rekao je on.

Bonus video: