Snimci iz škole u Tuzima: Gađanje nastavnice, bacanje stolica, uništavanje imovine

Neprimjereno ponašanje učenika nije prijavljeno, a u Prosvjetnoj zajednici ističu da je to prvi, obavezan korak da se suzbije ovakvo nasilje

57210 pregleda 836 reakcija 86 komentar(a)
Detalj sa jednog od snimaka iz Srednje mješovite škole "25. maj" u Tuzima, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa jednog od snimaka iz Srednje mješovite škole "25. maj" u Tuzima, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Gađanje nastavnice, bacanje stolica, uništavanje školske imovine – scene su iz učionica Srednje mješovite škole "25. maj" u Tuzima, s kraja prošle školske godine.

O tome svjedoče snimci na društvenim mrežama, s kojima je uprava škole, kako tvrde, upoznata tek prije desetak dana, dok u Ministarstvu prosvjete o tome ne znaju ništa.

Neprimjereno ponašanje učenika nije prijavljeno, a u Prosvjetnoj zajednici ističu da je to prvi, obavezan korak da se suzbije ovakvo nasilje.

Šokirani su snimcima iz učionica i pozivaju sve da hitno reaguju.

Kako saznaje Televizije Vijesti, neki od snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine.

Na nekima od njih, osim uništavanja školske imovine i neprimjerenog ponašanja, vidi se i kako učenici gađaju nastavnicu Ardijanu Junčaj, koja u ovoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Junčaj nije odgovorila na pozive Televizije Vijesti, a vršilac dužnosti direktora škole Sehad Ljuljanaj kazao je da incidenti nijesu prijavljeni upravi škole.

On nije mogao ovim povodom pred kameru, ali je u telefonskom razgovoru rekao da je sa spornim snimcima upoznat prije desetak dana, te da su nastali u vrijeme kada on nije bio na čelu ove obrazovne ustanove.

Ljuljanaj osuđuje ovakvo ponašanje, koje, kako kaže, šalje ružnu sliku ne samo o školi u Tuzima, već i o cjelokupnom društvu i državi.

Ističe da ovakve stvari moraju da se prijave, kako bi bile preduzete adekvatne mjere, i sankcionisalo neprimjereno ponašanje.

U Prosvjetnoj zajednici ove snimke vide prvi put.

A da se sve to dešavalo u Srednjoj mješovitoj školi u Tuzima, ne zna ni Ministarstvo prosvjete.

Školski odbor, kako je kazao Ljuljanaj, odlučio je da se od ove školske godine spriječi i zloupotreba mobilnih telefona tokom nastave.

Plan je da telefoni tokom časova budu u posebnom ormaru, osim kada su, uz saglasnost profesora, eventualno potrebni za nastavni proces.

Bonus video: