Kako riješiti gužve u Podgorici: Nadležni priznaju da je situacija sve gora, saobraćajna nekultura ogromna

Kažnjavanje nepropisno parkiranih automobila u Podgorici odavno ne funkcioniše, što priznaju i nadležni. Sistem treba mijenjati jer postoje brojni problemi a i saobraćajna nekultura je sve veća

12083 pregleda 75 reakcija 45 komentar(a)
Nepropisno parkirana vozila na ulicama Glavnog grada, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Nepropisno parkirana vozila na ulicama Glavnog grada, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Rijeke nepropisno parkiranih automobila na podgoričkim ulicama. Pitanje je da li ovo ima igdje drugo u Evropi?

Umjesto da se stanje popravlja, situacija je sve gora. Priznaju to i nadležni.

"Haotična situacija. Radimo ono što je u našoj moći. Saobraćajna nekultura ogromna, da su vozači postali drski, da ne kažem drugu riječ", kazao je Milivoje Nišavić, inspektor za drumski saobraćaj u Komunalnoj inspekciji.

Profesor Mašinskog fakulteta Boško Matović kaže da godinama zapušteno stanje u ovoj oblasti znači da nema volje da problemi riješe.

"Negdje svima nama kao građanima odgovara “samo da kupim kiflu, samo da nešto riješim...”, negdje nam odgovara jedan takav pristup, a s druge strane i donosioci odluka nisu spremni da preduzmu neke restriktivnije mjere”, rekao je Matović.

U cijeloj Podgorici ima pet pauka, koji dnevno podignu u prosjeku 30-ak automobila. Kazna za nepropisno parkiranje je 60 eura ali takvih kazni se dnevno ispiše svega desetak, što je u gradu kao što je Podgorica, kap u moru.

"Ko treba da napiše kazne onima ispred "Elita"? Kad se zaustave, tu bi trebao da djeluje saobraćajna policija, koja ima nadležnost, da mu napiše zbog zaustavljanja, a ako je parkirano, može da nas pozove”, objašnjava Nišavić.

Tu je i problem nadležnosti, jer saobraćajna policija može da kažnjava zaustavljena vozila, a Komunalna inspekcija ona parkirana, koja su tu duže od deset minuta.

Zato je pitanje - Šta treba promijeniti u sistemu da na kritičnim tačkama više ne budu gomile nepropisano parkiranih automobila?

"Da se uključe svi nadležni, i zakonodavac, i sud, koji dosta njih kao ova nepropisno parkirana vozila, pokrenemo sudski spor, pa ih sud kažnjava opomenom. Vidjeli ste da imamo ono Oko sokolovo, koje kruži samo za parkirana auta”, poručio je Nišavić.

Kod nas Oko sokolovo kontroliše samo dužinu parkiranja auta na parkinzima, ali ona su najmanji problem za bezbjednost i gužve u saobraćaju. Upravo bi takvi, savremeni sistemi mogli da budu pravo rješenje.

"Imamo iskustva iz regiona, vidimo da oni dobro funkcionišu, Oko sokolovo ili sistem korišćenja kamera za nepropisno parkirana vozila, to je sistem gdje se potpuno isključuje subjektivnost i mislim da je to jedan od najefikasnijih načina rješavanja ovih problema”, kazao je Matović.

Na potezu su nadležni, jer je svima jasno da ovako više ne može...

Bonus video: