Djeca u Tološima nemaju obezbijeđen prevoz do škole: Nadležni krive uske ulice, roditelji primorani da se snalaze

Zbog ulica bez trotoara i ulične rasvjete u podgoričkom naselju Tološi, roditelji su zabrinuti za svoju djecu koja nemaju obezbijeđen prevoz do škola, pa se svakodnevno moraju snalaziti na različite načine, kako bi bili sigurni da su djeca stigla bezbjedno.

8591 pregleda 11 komentar(a)
Jedna od ulica u Tološima, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Jedna od ulica u Tološima, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Dok mnogi đaci koriste besplatan školski prevoz, Lara i njeni drugari iz Tološa ga uopšte nemaju.. Do škole ne mogu ni pješke, jer su, pričaju - ulice nebezbjedne.

"Auta brzo nailaze i tu blizu isto nemamo gdje da se sklonimo pa me strah da idem sama", objašnjava Lara, na šta su se nadovezali Novak i Vjera.

"Ja ne mogu sam da idem jer kad sam druga smjena mrak je, ne mogu ništa, kola brzo idu oće da nas zgaze", kazao je Novak.

"Mnogo je strašna ulica, ja ne bih mogla da idem ovdje sama zato što me mnogo strah", rekla je Vjera.

Njihovi roditelji primorani su da se snalaze pa se, kažu, ponekad komšije organizuju samoinicijativo.

"Majka sam dvije djevojčice koje idu u osnovnu školu, u različite smjene i došla sam u situaciju da zbog toga što nemamo nikakvu sistemsku podršku od Glavnog grada, Sekretarijata za saobraćaj, od ,,Puteva," već ko je nadležan – da napuštim posao da bi moja djeca mogla da ostvare Ustavom zagrantovano pravo na osnovno obrazovanje", poručila je Milanka Janičić, mještanka Tološa.

"Mi smo prinuđeni da se snalazimo na razne načine od odvođenja i dovođenja u našoj režiji do nekih privatnih aranžmana", kaže Mirko Janičić.

Nadležnima su se obraćali, ističu, a kao jedan od razloga za nepostojanja organizovanog prevoza kroz mjesto Sadine, roditeljima su naveli uske lice.

Iz Glavnog grada, na pitanja TV Vijesti, do emitovanja ovog priloga nisu odgovorili.

"Ministarstvo je poslalo dopise direktorima škola, oni bi trebali da naprave anketu sa đacima da popišu poimenice svako dijete, da nađu adrese, da naprave neku vrstu legitimacije i da na osnovu tog broja naprave raspored za prevoz. Što će potrajati? - Što, pretpostavljam ne može tako brzo da bude riješeno", istakao je Mirko Janičić.

Do tada im, kažu, preostaje da se nadaju da će poslodavci imati razumijevanja za svakodnevne izlaske sa posla kako bi svoju djecu bezbrižno odveli do škole.

Bonus video: