Knežević: Spajić nema podršku četiri poslanika PES

Gost emisije "Načisto" na TV Vijesti bio je Milan Knežević, jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP)

70079 pregleda 558 reakcija 206 komentar(a)
Knežević, Foto: Slađan Fatić
Knežević, Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 07.09.2023. 22:06h
Završeno
22:07h

Knežević je kazao da ponovo pozivaju mandatara Milojka Spajića da nastave tamo gdje su stali te da je ponuda koja je data preko medija njima prihvatljiva i da su sjutra spremni da je potpišu.

21:55h

Knežević je rekao da po njegovom mišljenju ako predsjednik Opštine Budva Milo Božović koji je trenutno u zatvoru podnese ostavku, prihvata da ja kriv.

21:40h

Knežević je rekao da su spremili set socijalnih zakona za radnike, penzionere i socijalno najugroženije kategorije.

Rekao je da su im Milojko Spajić i Branko Krvavac rekli da u oktobru neće moći da se isplate plate i da će morati da se zaduže 500 miliona eura i da iznesu Elektroprivredu na londonsku berzu.

21:37h

Knežević je rekao da nije tačno da nijesu dali podršku Milojku Spajiću da bude mandatar nakon konsultacija sa predsjedikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

21:29h

Knežević je rekao da misli da je Jakov Milatović napravio jasan otklon od Milojka Spajića i da postoje dva PES-a.

"Proces cijepanja u PES-u je neminovan. On se može zaustaviti ako Spajić, a ja ga pozivam ponovo da nastavimo gdje smo stali, ukoliko iskreno želi da se sastavi vlada. Do 12. novembra imamo vremena ako vladu eventualo ne pritiska neko drugi. Spajić nam je 19. avgusta rekao da ima ozbiljan pritisak od njemačkog ambasadora, da su to veoma neprijatne situacije, da gospodin ambasador felten viče na njega.. mandić i ja smo mu rekli da idemo zajedno kod tog čovjeka. Koliko god da se mi ne slažemo, nećemo pustiti niko da viče na tebe", rekao je Knežević.

21:28h

Knežević je rekao da bi bio u vladi sa Bošnjačkom strankom, ali ne i sa Socijaldemokratama.

21:18h

Knežević je rekao da im je Milojko Spajić 19. avgusta predložio da sačekaju da se završi rat u Ukrajini.

21:14h

Knežević je rekao da njima pripada sedam resora u vladi i mjesto predsjednika Skupštine.

"sad treba da budemo srećni što dobijamo manje od svih ostalih. Šta je to nego diskriminacija i određena vrsta fašizma. Ne mislite da treba da donesemo cvijeće i da se zahvalimo nekome što glas Srba u Crnoj Gori vrijedi manje od svih ostalih naroda", rekao je Knežević.

21:11h

Knežević je rekao da mu je funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović rekao da je ušao u ozbiljan sukob sa Jakovom Milatovićem i da Jakov Milatović hoće da napusti PES ako Milović bude ministar pravde.

"Meni saopštava, ako ne budem ministar pravde preći ću u vaš poslanički klub", kazao je Knežević.

21:08h

Knežević je rekao da bi im bila prihvatljiva četiri resora i dva potpredsjednička mjesta u Skupštini koja im je ponudio Milojko Spajić.

"Branko Krvavac i Milojko Spajić su nam saopštili da će u oktobru da podignu kredit od 500 miliona eura i da izbace Elektroprivredu na londonsku berzu. Znači neće Milan Knežević da je da Aleksandru Vučiću i Siniši Malom ili bilo kome nego su oni izašli sa projekcijom šta hoće da urade sa Elektroprivredom", rekao je Knežević.

21:02h

Knežević je rekao da mu je 20. jula funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Andrej Milović rekao da postoje otopri da ZBCG bude dio vlade, te da najveći otpor ima Branko Krvavac koji ima veliki uticaj na Milojka Spajića i da mu predlaže da ono što je obećano i dato već Bošnjacima uzme ZBCG.

"Saopštio sam Miloviću da ZBCG ne želi da uzme ništa što ne pripada po kvotama i izbornoj volji građana, posebno ne uoči sastanka sa Spajićem, koji je bio pet-šest sati poslije toga", rekao je Knežević.

Poručio je da su se 20. jula sastali sa Spajićem i da su se tada dogovorili da su im prihvatljivi principi i da će nastaviti da razgovaraju.

20:51h

U emisiji je prikazana prepiska od 26. jula iz Vocap grupe čiji su članovi bili svi učesnici pregovora vlade uključujući i Kneževića i Andriju Mandića.

U toj prepisci koaliciji ZBCG se nude mjesta potpredsjednika Vlade za kapitalne investicije i regionalni razvoj, ministarstva prosvjete, sporta i mladi, turizma i dva potpredsjednička mjesta u Skupštini.

Knežević je kazao da to nije bila zvanična ponuda.

On je kazao da je na sastanku u jednom restoranu pitao Spajića šta će sa SNP, a da je Spajić rekao da ne zna šta da radi sa SNP, te da će razgovarati sa predsjednikom te partije Vladimirom Jokovićem i dati mu Ministarstvo sporta i omladine.

"Ministarstvo sporta i omladine nudi nama na sastanku i pred nama kaže da će dati taj resor Jokoviću. Onda shvatam da Spajić vodi paralelne razgovore", rekao je Knežević.

Dodao je da taj razgovor poslije dva dana nastavljaju u Skupštini Crne Gore i da Spajić od njih traže da manjinski podrže vladu.

"Mi ga pitamo, ako smo prihvatili principe da se recipročno dijele pozicije u vladi, zašto ZBCG treba da dobije manje od ostalih", kazao je Knežević.

20:44h

Knežević je rekao da mu je Milojko Spajić 17. juna rekao da su stranke manjinskih naroda protiv koalicije ZBCG, da to nije njegov stav, te da određene strane ambasade zbog partizanskog bekgraunda njegove porodice i DNP smatraju da bi on mogao da bude u vladi, i da se razmisli o opciji da četiri poslanika DNP budu u vladi nezavisno od Nove srpske demokratije.

"Ja sam to glatko odbio. Rekao sam Milan Knežević nije izdajnik. Milan Knežević će da bude i u dobru i u zlu sa Andrijom Mandićem kada se nalaze na koalicionoj listi i Novom srpskom demokratijom. Ili smo zajedno u vladi Andrija Mandići i DNP ili nismo. Do 19. jula nismo imali nijedan sastanak. Imali smo neformalan razgovor gdje je saopštavao da razmišlja da nam da evropske poslove i prosvjetu. Ja sam mu rekao je li on siguran da je to dovoljno da se nama da i na tome se završio razgovor koji smo imali Spajić i ja. Nisu bila četiri resora kako se govorilo", rekao je Knežević.

On je kazao da nikad nisu dopili ponudu napismeno.

20:42h

Knežević je rekao da su se neki ljudi iz Pokreta Evropa sad (PES) više puta sastajali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim najbližim saradnicima nego on, te da im je to rekao i predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika PES Jakov Milatović.

20:25h

Knežević je rekao da želi Bošnjake, Albance i Hrvate u vladi ali da neko od njih ne želi koaliciju ZBCG.

Izmjena: 20:37h
20:19h

Knežević tvrdi da mandatar za sastav nove vlade i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić nema podršku četiri poslanika sa svoje liste, jednog poslanika Ujedinjene Crne Gore, a da SNP (Socijalistička narodna partija) još nije odlučio da li će biti dio priče, te da funkcioner PES Andrej Milović kaže da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratama (SD).

"Je li to izdaja izborne volje? Zašto je neko požurio i potrčao da stavi tačku na razgovore. Zato što su od početka fingirani razgovori i pregovori sa koalicijom ZBCG", rekao je Knežević.

20:17h

Knežević je rekao da oni nijesu iznevjerili očekivanja građana jer nisu ili u prilici da vrše vlast u vladama Zdravka Krivokapića i Dritana abazovića, te da ne snose nikakvu odgovornost.

20:15h

Knežević je rekao da je bivši premijer Zdravko Krivokapić inaugurisao pravilo da onaj ko osvoji najveći broj glasova ne može da bude u vladi a da onaj ko nema nijedan glas može da bude ministar.

20:03h

Knežević je kazao da je mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić neiskusan u politici i da je na talasu euforije koji je nastao nakon pobjede Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima, vjerovatno mislio da će i pregovarački proces nakon parlamentarnih izbora, na kojima je očekivao mnogo bolji rezultat za Pokret Evropa sad (PES) ići u pravcu biznis ili berzanskog aranžmana.

Milan Knežević
foto: Slađan Fatić

"Ipak je ovo politika i mandatar je pokazao jedno neiskustvo i što se tiče koalicije ZBCG, mi nismo stavili tačku, ni tri tačke i pozivamo ga da nastavimo tamo gdje smo stali, jer je zapao u ćorsokak i ide u pravcu iznevjeravanja izborne volje od 11. juna i 30. avgusta, polako uzimajući poslanika sa liste Demokratske partije socijalista s kojom se obavezao da neće praviti nikakve koalicije. Mi smo spremni sjutra da nastavimo razgovore sa mandatarom Spajićem i mislim da je to za njegovo dobro. pred njim je politička budućnost ukoliko bude pokazao jedno iskustvo, trpeljivost i mudrost, ukoliko ne bude slušao sa strane, ni unutaršnje ni spoljne "prijatelje" da ih tako nazovem i ako bude slušao volju građana. Ukoliko to ne bude uradio može se ugasiti kao zvijezda padalica", rekao je Knežević.

Izmjena: 20:15h

Bonus video: