Junčaj: Nijesam na snimku na kome su učenici gađali nastavnicu

Neki od spornih snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine

5268 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Dan nakon snimaka iz učionica Srednje mješovite škole "25. maj" u Tuzima, koji su šokirali javnost, a na kojima se vidi gađanje nastavnice, bacanje stolica, uništavanje školske imovine, stigla je reakcija Ministarstva prosvjete.

Kažu da Zakon o Opštem obrazovanju i vaspitanju jasno propisuje ko u sistemu može i mora preduzeti određene mjere u vezi sa ovakvim i sličnim pitanjima.

"Škola, tj. Nastavničko vijeće jedino može da izriče mjere, a Ministarstvo prosvjete je drugostepeni organ koji rješava po žalbama učenika na izrečenu vaspitnu mjeru - isključenje učenika iz škole ili o prestanku statusa učenika, u skladu sa Zakonom", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Televiziji Vijesti.

Neki od spornih snimaka, koji su se našli na društvenim mrežama, nastali su krajem prošle školske godine, a vršilac dužnosti direktora škole Sehad Ljuljanaj ranije je kazao da incidenti nijesu prijavljeni upravi škole. Kazao je i kako je on sa snimcima upoznat prije desetak dana, te da su nastali u vrijeme kada on nije bio na čelu ove obrazovne ustanove.

"Ministarstvo prosvjete je stupilo u kontakt sa Upravom škole i preporučilo uključenje mobilnih timova Zavoda za školstvo, koji će Upravi i zaposlenima pomoći u prevenciji budućih događaja. Naglašavamo da obrazovno-vaspitni sistem mora imati nultu toleranciju na ovakve situacije i očekujemo adekvatan odgovor onih koji su nadležni", naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Danas je reagovala i nastavnica ekonomske grupe predmeta u Srednjoj mješovitoj školi "25. maj" Ardijana Junčaj. Ona je negirala je na jednom video-snimku iz učionice, na kome se vidi da put nastavnice učenici bacaju neki tvrdi predmet.

"Ovim putem želim da Vas upoznam sa činjenicom da nastavnik, odnosno osoba koja se nalazi u videu nije Ardijana Junčaj, tj. ja, nego se radi o drugoj ženskoj osobi, koja je takođe nastavnik u gimnaziji u Tuzima (dalje informacije ne želim da dajem)", navela je u reagovanju dostavljenom Televiziji Vijesti Junčaj.

Junčaj se, kako je potvrđeno Televiziji Vijesti, nalazi na drugom snimku iz učionice, koji je takođe objavljen u jučerašnjem prilogu. Televizija Vijesti se nastavnici Junčaj izvinjava zbog nenamjernog propusta u prilogu, čija je namjera da se ukaže na probleme koji se dešavaju u učionici, a ne da se targetira bilo ko.

Junčaj juče nije željela da komentariše snimke, dostavljene redakciji Televizije Vijesti. U međuvremenu, nakon emitovanja priloga, blokirani su nalozi na društvenim mrežama, na kojima su objavljeni sporni snimci iz škole.

Bonus video: