Privatni časovi postali više pravilo nego izuzetak

Da je učenicima nekad potrebna dodatna pomoć u savladavanju nekog gradiva, nije ništa neobično ali posljednjih godina sve više đaka ide na privatne časove, koje plaćaju njihovi roditelji

7445 pregleda 105 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Matematika, prirodne nauke pa čak i jezik... Mnogim našim đacima danas su očigledno potrebni privatni časovi iz skoro svih predmeta, kako bi savladali gradivo iz školskih učionica.

Da je plaćanje dodatnih časova postalo više pravilo nego izuzetak, potvrđuje i jedna baka, čiji su unuci, kako priča, bili prinuđeni da potraže ovaj vid pomoći iz više razloga.

"Što su predavanja bila kratka, što je predavanje za vrijeme korone bilo onlajn, što im se jednostavno zadaje dosta kući da rade sami i onda su roditelju bili prinuđeni da uzimaju privatne časove."

Iz Prosvjetne zajednice kažu da je potreba za privatnim časovima porasla od 2017. godine kada je, kako tvrde, neadekvatno urađen program nastave i smanjen broj časova za neke predmete, naročito prirodne nauke, dok je obim gradiva ostao isti.

"Povećan broj tražnje za tim privatnim časovima. Vidimo i po oglasima, i prijatelji traže, interesuju se da im nekoga preporučimo”, kazala je Olivera Leković predsjednica NVO Prosvjetna zajednica Crne Gore.

U nadležnom Ministarstvu prosvjete tvrde da tu nema ništa sporno, ako se poštuju ograničenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Njime je, između ostalog, propisano da učenik ne smije da ide na privatne časove kod nastavnika kod kog pohađa redovnu nastavu, kao i da tu vrstu aktivnosti nastavnik mora prijaviti nadležnima.

"Dužan je prijaviti nadležnom organu opštine i nadležnoj Prosvjetnoj inspekciji tu svoju djelatnost. Imamo li mi takvih prijava? Moja saznanja su da na teritoriji opštine Podgorica nijedan nastavnik nije prijavio da drži privatne časove”, objasnio je Slobodan Savović iz Ministarstva prosvjete.

Iz resora prosvjete ističu da su kapaciteti prosvjetne inspekcije ograničeni, pošto se privatni časovi uglavnom održavaju po stanovima.

Savović, pak, tvrdi da je obrazovni sistem generalno dobar, pa poziva sve koji znaju za kršenje zakona, da to prijave.

"Dajte pomozite, dajte ako znate za tu praksu i ako možemo da je dokažemo, dajte da vidimo kako da je eliminišemo”, poručio je Savović.

Ne spori Savović ipak da dio problema leži i u upitnoj etici pojedinih nastavnika koji drže privatne časove đacima kojima istovremeno predaju i u školi. Nešto je i do roditelja, koji žele da njihova djeca budu najbolja po svaku cijenu. Ipak, iz Prosvjetne zajednice ističu da je sve ovo dio sistemskog problema.

"Mi imamo mnogo škola koje rade i u pet smjena i djeca jako malo borave u školi, sve manje i nemamo prostora unutar škole za te neke dopunske ili dodatne časove. Sistem ne funkcioniše kako treba. Ajmo mi da u školama stvorimo dobre uslove, da uradimo reforme i dobre programe, da djeca veliki dio svojih obaveza završe u školama, e onda neće biti potrebe za tim privatnim časovima”, istakla je Leković.

Ako su djeca naš najveći resurs, onda ih, u najmanju ruku, u svijet odraslih moramo poslati pune znanja, koje će im nastavnici velikodušno prenijeti, bez dodatnog plaćanja.

Bonus video: