Kabinet Milatovića: Abazović mimo znanja predsjednika države prijavio da će predvoditi državnu delegaciju u Njujorku

Televiziji Vijesti potvrđeno iz kabineta predsjednika države, da je tek nakon njihove intervencije prema Ujedinjenim nacijama Abazović pristao da bude dio delegacije koju predvodi Milatović. U Ministarstvu vanjskih poslova tvrde suprotno

63279 pregleda 397 reakcija 158 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija neće prisustvovati dvije delegacije. Tako makar tvrdi generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, funkcioner Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić

"Crnogorska delegacija je jedna i šef te delegacije je predsjednik, shodno prethodnom dogovoru koji su imali premijer i predsjednik. I znam da je, nakon toga što je dogovoreno da predsjednik države bude šef delegacije, on je obaviješten od strane premijera da će premijer u svojstvu koordinatora MVP, ići, odnosno biti dio te delegacije", rekao je Televiziji Vijesti Radovanić.

Odgovor Ministarstva vanjskih poslova stiže nakon što je šef države Jakov Milatović na društvenoj mreži X saopštio da Dritan Abazović, u funkciji koordinatora Ministarstva vanjskih poslova, a de fakto u funkciji premijera - nastupa sa posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku što, kako je naveo, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore.

Radovanić to demantuje, uz objašnjenje zašto je važno da u Njujorku bude i ministar vanjskih poslova

"Odnosno koordinator upravo zbog ustavnih ograničenja koja predsjednik ima, odnosno da Vlada je ta koja vodi unutrašnju i spoljnu politiku, tako da na tim sastancima je važno da bude predstavnik izvršne vlasti, odnosno Vlade. Ono što je važno naglasiti jeste da je vjerovatno neko namjerno htio da - ili u nekom vidu neznanja, da budem malo grublji - je htio da to obrazloži na drugi način", rekao je Radovanić.

Televizija Vijesti danas je nakon ovih navoda Radovanića zatražila komentar iz kabineta predsjednika Milatovića, insistirajući na razjašnjenju tvrdnje da su Abazovic i Milatovic dogovarali posjetu.

U odgovoru koji je Televizija Vijesti dobila, iznijete su potpuno suprotne tvrdnje, uz napomenu da su u vladinoj Platformi jasno označene dvije delegacije.

"Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova prijavio je, mimo znanja Predsjednika Crne Gore, da će on predvoditi državnu delegaciju na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iako je ove godine, po ranije ustaljenoj praksi rotacije, na čelu delegacije Predsjednik države. Time nije ispoštovan član 7. Zakona o vanjskim poslovima kojim je propisano da Ministarstvo obavještava Predsjednika o značajnim pitanjima iz oblasti vanjske politike i međunarodnih odnosa. Takođe, prekršeno je pomenuto pravilo rotacije Predsjednika i premijera na čelu delegacije. Nakon zvanične komunikacije kabineta Predsjednika prema UN-u, premijer Abazović odustao je od svog prijedloga i kabinet Predsjednika je obaviješten da će on biti dio delegacije koju predvodi Predsjednik Jakov Milatović, u svojstvu koordinatora Ministarstva vanjskih poslova", odgovoreno je Teelviziji Vijesti iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Delegacija ili dvije, jedno je jasno - sa predsjednikom i premijerom u Njujork će letjeti i značajan broj saputnika. Dok je na spisku predsjednikovog tima devetoro iz njegovog kabineta, premijerov broji osam članova, ne računajući ambasadora pri UN-u i dvoje njegovih savjetnika, koji borave u Sjedinjenim državama.

"Ići će koodinator MVP. Sa njim će putovati njegova šefica kabineta, dvoje savjetnika, a ispred MVP će ići državni sekretar i generalni direktor, u čijem su portfoliju, između ostalog, i UN. To je šest ljudi u ime MVP i dvojica članova obezbjeđenja, što bi se opet ponovilo da imamo ministra vanjskih poslova, koji je u suštini štićena ličnost. A to što predsjednik države vodi cjelokupni kabinet ili koliko god već članova, to je već pitanje za njega. Na primjer, delegacija Sjeverne Makedonije će brojati oko 40 ili nešto više od 40 ljudi, a primjera radi, delegacija Brazila, sa kojom se mi ne možemo naravno porediti, ima oko 580 članova", naveo je Radovanić.

Iz Milatovicevog kabineta objasnili su sastav delegacije koja prati šefa države:

"Broj članova delegacije Predsjednika Crne Gore definisan je u skladu sa potrebama agende i u skladu sa obavezama Predsjednika na Generalnoj sjednici UN-a i pratećim događajima, a imajući u vidu da je koordinacija sa MVP o predstavljanju države na ovom važnom događaju izostala. Takođe, ukazujemo na nesvakidašnju praksu da MVP tumači Ustavne nadležnosti Predsjednika što nije u domenu ovog resora".

Crnogorska delegacija u Njujork će letjeti komercijalnim avionom, a koliko će ovo putovanje koštati građane Crne Gore još se ne zna

"Projekciju tačnu ne možemo imati dok se ne završi cijeli put. Imamo određenu projekciju, ta projekcija neće naravno odstupati od prakse koja je bila prethodnih godina", rekao je Radovanić.

Put i boravak u Njujorku oko 20 ljudi, sigurno neće koštati malo. Pošto plaćaju građani, valjda će i oni od toga vidjeti neku korist.

Bonus video: