Ni ove godine ništa od uređenja obale Lima: Vlada poništila tender, Smolović sugeriše da je razlog Bemax

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da je jedini cilj poništenja tendera bio da se dobije vise kvalitetnih i jeftinijih ponuda

14441 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Uređenje obale Lima u Bijelom Polju i Beranama, koje uključuje izgradnju obaloutvrda i šetališta kao i druge sadržaje, neće početi ni ove godine, iako je tako bilo planirano.

Posao se odlaže zbog poništenja tenderskog postupka, jer je, kako su Televiziji Vijesti iz resornog ministarstva objasnili, došlo do značajnog prekoračenja ponuđene cijene izvođača radova u odnosu na onu određenu planom nabavki.

"U martu 2022. godine izvršena je analiza tržišta, koja je prethodila objavljivanju tendera. Cijene koje su tada dobijene bile su značajno povećane u odnosu na cijene sadržane u samom projektu. Na osnovu izvršene analize, svjetska banka je odobrila izmjenu inicijalnog plana nabavki tako da su dobijene ponude u odnosu na procijenjenu vrijednost iz ažuriranog plana nabavki veće za 43 odsto", kazao je Željko Furtula iz Direktorata za vodoprivredu.

Na tender za izvođenje radova javio se tursko-albanski konzorcijum koji nije prošao zbog nedostatka dokumentacije, a firma Bemax zbog sljedećih ponuđenih cijena u odnosu na procijenjenu vrijednost iz plana nabavki.

"Procijenjena vrijednost u martu 2022. godine je bila za Berane: 3.207.791,64 eura, a za Bijelo Polje: 2.973.760,65 eura. Ponuđena cijena na tenderu za lokaciju u Beranama, bila je 4.517.278,83 eura bez PDV-a, a za lokaciju u Bijelom Polju 4.351.636,69 eura bez PDV-a", objašnjava Furtula.

U Svjetskoj banci ističu da je odluka o poništenju tendera bila procjena Vlade i da će početak radova zavisiti od ishoda narednog tendera.

To što je Vlada Crne Gore mogla da odobri projekat, a nije, oštro kritikuje predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, sugerišući da je tender poništen zbog kompanije Bemax.

"Ne želim da vjerujem da iko zbog toga što mu se sviđa ili ne sviđa izvođač radova može i smije poništavati tendere. Bitno je da je izvođač kvalitetan i stručan, što je pomenuta kompanija dokazala kontinuirano u praksi", istakao je Smolović.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da je jedini cilj poništenja tendera bio da se dobije vise kvalitetnih i jeftinijih ponuda, što razumiju u opštini Berane, ali ipak apeluju da radovi sto prije počnu.

"Obzirom na zimu, snijeg, realno je da ti radovi, mogu početi na proljeće. S obzirom da u zadnje vrijeme na zaista obilne kišne padavine koje pogađaju cio region sigurno da se mora i više ulagati u obaloutvrde, ovo ćemo smatrati početkom ozbiljnijeg rada", rekao je Vuko Todorović, predsjednik opštine Berane.

Projekat regulacije korita rijeka Lima i Grnačara istim programom je planiran i u Opštinama Plav i Gusinje, ali zbog neažurnosti opština da riješe prije svega imovinsko-pravne sporove, tender još nije ni raspisan.

Bonus video: