Nikšić: Troipogodišnju djevojčicu za glavu ujeo ulični pas

Mateina majka kaže da se radi o kastriranom i čipovanom psu koji je i ranije bio agresivan, što su kako tvrdi, zataškavale pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja

25629 pregleda 777 reakcija 64 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Troipogodišnja Matea Begović iz Nikšića, ove godine nije mogla da krene u vrtić zbog ozbiljnih povreda glave.

Nju je prošle sedmice ispred jedne pekare u centru grada ujeo ulični pas.

"Bukvalno milimetri su falili da joj oko nastrada, da izgubi oko. Zadobila je povrede na kapku i na gornjoj strani čela. Ima dva konca na kapku i tri preko čela. Nije mogla ni da jede, plakala je, pričala u snu, pominjala tog psa", kazala je majka djevojčice Aleksandra Jovović.

Mateina majka kaže da se radi o kastriranom i čipovanom psu koji je i ranije bio agresivan, što su kako tvrdi, zataškavale pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja.

"On je nju napao iako ona nije izazvala nikakvim gestom tu reakciju, nije krenula ni rukom, ništa. Čula sam od provjerenih ljudi da je on i ranije napadao, bio je sklanjan s ulice, ali su ga vraćali jer kažu da je bezopasan, da nije agresivan. Sad se dokazalo suprotno", navela je Jovović.

I na Aleksandrino upozorenje koje je poslala preko Fejsbuk stranice “Ljubitelji životinja” da se radi o opasnom psu koji mora biti sklonjen sa ulice, reagovali su pojedni članovi ove grupe:

"Koliko sam saznao pas nije krenuo prvi prema vašem djetetu, vaše dijete je prišlo psu i uznemirilo ga. Da li je ovo tačno? Gdje ste vi bili da gledate dijete što radi, guglali na internetu na telefonu??? Pa treba da gledate dijete da ne prilazi psima ,moglo je tako i na ulicu da izađe pored vas i onda je vozač kriv !!!!!Vi ste krivi! Ne pas!", jedna je od poruka na Fejsbuku.

"Trebate vi biti sklonjeni a ne pas kakav apel pišete sram vas i stid bilo, hoćete da kažete da je pas iz čista mira napao djete, što ne napišete šta je to izazvalo, a dobro je što ste javno ovo napisali jer ako se psu nešto desi da znamo ko je kriv", takođe je jedna od poruka.

Za horor koji su, kako kaže, preživjele ona i njena ćerka, ova mlada majka krivi i Opštinu Nikšić, koju je tužila. Iako im je mandat uveliko ušao u treću godinu, lokalna vlast koju čine Demokratski front, Demokrate i GP URA samo nastavlja praksu prethodnika iz DPS-a - plaća ogromne odštete zbog ujeda lutalica.

Na pitanje Televizije Vijesti kada će građani konačno moći bezbjedno da se kreću ulicom, odgovaraju da je u pripremi karantin za pse.

"Brzo ćemo krenuti u ugrađivanje tog karantina i obezbjeđivanje sredstava. Svi psi sa ulice će se povući i tu će se raditi klasifikacija tih pasa po rasama, agresivnosti, bolesti. Formiraćemo i bolju službu za udomljavanje lutalica. Da li taj rezervat može biti u funkciji naredne godine. Ja se nadam da će biti i ove godine", rekao je za Televiziju Vijesti Vidak Krtolica iz Sekretarijata za komunalne poslove.

Krtolica kaže da azil u Bresticama nema mnogo smisla, pošto nevladine organizacije ne dozvoljavaju da se sa agresivim psima postupa onako kako to građani očekuju.

"Ne daju da se uspavaju određeni psi, iako ujede malo dijete. To nam se u ovih godinu baš dosta dešavalo", rekao je Krtolica.

Na pitanje TV Vijesti da li se osjećaju odgovornim za napad na djevojčicu, iz Udruženja za zaštitu životinja kažu da je pitanje upućeno na pogrešnu adresu. Navode da saosjećaju sa djevojčicom, ali i da ima mnogo lažiranih napada. Zaključuju i da institucije moraju da se uozbilje.

"Kaznena politika prema neodgovornim vlasnicima, sprovođenje zakonskih normi, formiranje slobodnih zona, kako bi se povukao veći broj pasa s ulica grada, preispitivanje tužbi 'za ujede'. Takođe, treba edukovati građane, a onda oni i svoju dijecu, na koji način prići psu", saopštila je predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Vesna Dacić.

Psihijatri upozoravaju da posljedice nakon ujeda psa kod djece, mogu biti ozbiljne. Zato se preporučuje budno praćenje nakon preživljene traume.

"To je veoma ozbiljna posljedica koja ograničava čovjekov život. Bilo bi poželjno da se to dijete i kasnije prati. Jer nekad roditelji nijesu u stanju da primijete te posljedice koje se postepeno razvijaju i posle rezultuju drugim tegobama", rekao je za TV Vijesti psihijatar Borislav Đurišić.

To je veoma ozbiljna posljedica koja ograničava čovjekov život. Bilo bi poželjno da se to dijete I kasnije prati. Jer nekad roditelji nijesu u stanju da primijete te posljedice koje se postepeno razvijaju I posle rezultuju drugim tegobama.

.

Matea je uspjela da izbjegne najteže posljedice ujeda psa. Neko drugo dijete možda neće imati tu sreću.

Bonus video: