Momirović: Nema opasnosti da bi Srbija mogla da zloupotrijebi softver e-fakture koji je donirala Crnoj Gori

"Računi su tu da bi se platili. Kako god se postavi, da bi pokazali znak povjerenja da ne možemo špijunirati, mi ćemo to poštovati. Ja ne znam šta bismo mi tu špijunirali. Mi nemamo interese tog tipa"

31710 pregleda 52 reakcija 31 komentar(a)
Foto: srbija.gov.rs
Foto: srbija.gov.rs

U sklopu dvodnevne posjete Crnoj Gori, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović sastao se sa ministrom ekonomskog razvoja i turzima Goranom Đurovićem kao i delegacijom Privredne komore Crne Gore.

U intervjuu za televiziju Vijesti, Momirović je rekao je da se radi na prevazilaženju trgovinskog jaza između dvije zemlje koji je trenutno na štetu Crne Gore, a kaže i da nema opasnosti da bi Srbija mogla da zloupotrijebi softver e-fakture, koji je nedavno donirala Crnoj Gori.

Na pitanje novinara Televizije Vijesti, u vezi kašnjenja radova na autoputu ka Crnoj Gori, ministar je obećao da će put do granice s Crnom Gorom biti gotov do 2027. godine.

"Informisao bih vaše gledaoce da smo mi završili 130 kilometara ka Crnoj Gori, a u narednim mjesecima završavamo još 20. Radimo pripremne radove na dijelu od Požege do crnogorske granice. Mi ćemo do 2027. završiti put ka Crnoj Gori. U pravu ste, bilo je određenih odlaganja, ali mi tu radimo dva tunela od po tri kilomentra. To su ubjedljivo najveći tuneli u našoj zemlji zato i postoje određena odlaganja. Radi se svaki dan po 24 sata dnevno i vrlo brzo ćemo završiti. Da, bolje bi bilo da smo tri mjeseca ranije, biće tri mjeseca kasnije, ali najvažnije je da završimo autoput ka Crnoj Gori. To je od zajedničkog interesa Srbije i Crne Gore".

Tokom ove turneje u Crnoj Gori sastaćete se sa predsjednicima opština Berane, Pljevlja, Nikšić. Dakle sa predsjednicima opština iz koalicije Za budućnost Crne Gore. Po kom ključu ste izabrali baš njih?

"U Nikšić idem pošto je moja majka iz Nikšića, idem da zapalim sveću na grob dedi i babi, idem da posjetim rodnu kuću moje majke. A Marko Kovačević je moj prijatelj dugi niz godina, pa ću se vidjeti sa njima. A predsjednici opština Pljevlja i Berane su pokazali interesovanje da se vide sa mnom oko određenih tema i našao sam vrijeme da se vidimo i popričamo".

Crna Gora je dobila i softver e-fakture. Vlasnik tog softvera je firma brata predsjednice vlade Srbije gospođe Brnabić. U domaćoj javnosti su se pojavile spekulacije da će taj softver moći da se zloupotrebi, da će služiti za špijunažu. Kako nam možete garantovati da do zloupotreba neće doći, prije svega u trgovinskoj razmjeni?

"Brat predsjednice vlade je bio jedan od rukovodioca u firmi koja je međunarodna kompanija, nije njegova kompanija, on u toj firmi više ne radi. Drugo ne znam ni šta bismo špijunirali, oko čega bismo radili..."

To su vrlo povjerljivi podaci, državne fakture, računi...

"Računi su tu da bi se platili. Kako god se postavi, da bi pokazali znak povjerenja da ne možemo špijunirati, mi ćemo to poštovati. Ja ne znam šta bismo mi tu špijunirali. Mi nemamo interese tog tipa".

Članovi vlade Srbije iz redova Vaše stranke godinama odbijaju da gostuju u medijima čiji je većinski suvlasnik United Media Group, a čiji dio smo i mi TV Vijesti. Šta Vas je navelo da dođete danas kod nas?

"Ja jako poštujem Vašu redakciju, poštujem Vijesti, već više decenija pratim Vaše objave, informišem se kod Vas kada pričamo o situaciju u Crnoj Gori i velika mi je čast da imam priliku da ovdje govorim za Vašu medijsku kuću. Tu se ne radi o United grupi, tu se radi o novinarima i urednicima i Vašem portalu. Ne mogu da kažem da se sa svime uvijek slažem, ali poštujem Vaš rad i to je tako".

Bonus video: